Käyttäjä ohjaa luontoa jäljittelevän bionisen käsivarren 20 moottorin toimintaa hermoimpulssien avulla. Uusimman version sormianturit rekisteröivät kosketuksenkin.

Galleria: Huipputeknisiä istutteita

Sokeat voivat jälleen nähdä, kuurot kuulla ja käden menettäneet saada uuden otteen elämästä teknoproteesien avulla

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Sokeat voivat jälleen nähdä, kuurot kuulla ja käden menettäneet saada uuden otteen elämästä teknoproteesien avulla. Eikä kyse ole enää vain tieteiskirjojen tapahtumista, sillä tutkijat ovat jo alkaneet yhdistellä koneita ja ihmisiä. Kuvat: Mark Thiessen.

Aiden Kenny sai kymmenen kuukauden iässä kaksi sisäkorvaistutetta. Röntgenkuvassa näkyvät istutteet ohittavat korvien toimimattomat osat ja kuljettavat elektronisia signaaleja kuulohermoihin. Jokunen kuukausi leikkauksen jälkeen lapsi sanoi kuulevien vanhempiensa kauan kaipaamat sanat ”Mama” ja ”Dada”. ”Hän on oikea bioninen lapsi”, sanoo Johns Hopkins -yliopiston kirurgi John Niparko.

Anturikimppu jäljittää lihasliikkeitä, joita Amanda Kitts tuottaa jäljellä olevassa käsivarressaan kirurgisen uudelleenhermotuksen ansiosta. Seuraavan sukupolven proteesit tottelevat välitettyjä signaaleja ja toimivat yhä luonnollisemmin.

Kun Kitts ajattelee käden liikuttamista, tyngän lihastoiminta saa selässä olevan tietokoneen avulla aikaan todellista liikettä. Kun hän kokeilee Johns Hopkins -yliopistossa kehitettyä kokeellista käsivartta chicagolaisessa kuntoutusinstituutissa, hän sanoo, ettei usein huomaa mitään puuttuvankaan.

Koneistetun nilkan moottoroidut jouset vauhdittavat kulkua luonnollisen jalan lailla, mikä säästää energiaa ja vähentää nivelvaivoja. ”Amputoidut sotilaat ovat nuoria ja urheilullisia”, sanoo proteesin suunnitellut professori Tom Sugar (oik.). ”He haluavat menettämänsä kyvyt takaisin.”

Tienvarsipommi vei everstiluutnantti Greg Gadsonin jalat Irakissa vuonna 2007.

Nyt Greg Gadson testaa tietokoneohjattuja, moottoroituja PowerKnees-raajoja, jotka kiinnostavat niin vanhoja kuin nuoriakin tukikohdan juoksuradalla. Gadson sanoo tasapainonsa palailevan, kun ”43-vuotias ruumis kytketään kiinni koneeseen”.

79-vuotias Jo Ann Lewis sai nukutuksessa tehdyssä leikkauksessa uutta tavaraa silmämunansa ympärille. Nyt silmämuna toimittaa tietokoneen avulla kuva-ainesta hänen aivoihinsa. Elektroniikka ohittaa vaurioituneet valonaistinsolut ja antaa sokealle texasilaiselle jonkinlaisen näön – hohtavia viivoja, hämäriä muotoja, väriviiruja. ”Minä en näe niin kuin sinä”, hän sanoo. ”Teknologia on vasta aluillaan.”

Kukin potilaan verkkokalvoon kiinnitetty piste (oik.) on elektrodi, joka lähettää visuaalisia ärsykkeitä näkö­hermoon (valkoinen ympyrä oikealla). Yhdysvaltalaisen Second Sight -yhtiön raken­tamassa alle senttimetrin levyisessä laitteessa on 60 elektrodia, vanhemmassa mallissa niitä oli vain 16. Digikameroiden pikselimäärien tapaan suurempi määrä elektrodeja tietää tarkempaa kuvaa. Nyt yhtiö kehittää istutteita, joissa on satoja tai jopa tuhansia elektrodeja.

Jo Ann Lewis tunnistaa uuden bionisen näkönsä avulla kohteita, jotka hän tunsi ennen näönmenetystä. Kohteet näkyvät vielä hämärinä ja epätarkkoina, mutta harjoittelu ja aivojen luontainen oppimiskyky saattavat parantaa näkökokemusta.

Dean Kamenin kehittämässä bionisessa kädessä on erikoisosien sijaan paljon standardikomponentteja. Kamen, jonka työtä rahoittaa Yhdysvaltojen armeija, on kehittänyt käsivarsiproteesia, joka kykenisi tekemään hyvin tarkkoja liikkeitä, vaikkei sitä kiinnitettäisi kehoon kirurgisesti.

Johns Hopkinsin yliopiston soveltavan fysiikan laboratoriossa kehitetty Proto 1 -käsiproteesia voi hallita niin tarkasti, että Amanda Kitts pystyy poimiaan sillä pöydän laidalta hyvin pieniä esineitä, kuten avaimia.

Aiden Kenny reagoi uuteen ääneen osoittamalla korvaansa, kun lääkäri kytkee virran toiseen hänen sisäkorvaistutteistaan. Hänen äitinsä Tammy Kenny opetti pojan ilmoittamaan kuuloaistimuksesta tällä tavalla, kun hän vielä käytti kuulolaitetta. Sisäkorvaistutteet auttavat lasta erottamaan puheääniä paremmin kuin kuulolaite.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...