Kosketuskartta kertoo, mihin meitä saa koskea

Seis, ei pidemmälle! Mies ei saa koskea toisen miehen jalkoja, mutta tuntematonkin nainen saa koskea melko vapaasti miehen vartalon eri kohtia. Brittiläis-suomalaisessa tutkimuksessa kartoitettiin turvallisen koskettamisen rajat.

tiistai 3. marraskuuta 2015 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Turvallisen kosketuksen rajat

Jos kumppanisi taputtaa sinua hellästi takapuolelle, hymähdät hyväksyvästi, mutta jos vieras kanssamatkustaja koettaa samaa bussissa, reaktiosi on varmasti jäätävä.

Se, että annamme läheistemme koskettaa kehoamme vapaammin kuin tuiki tuntemattomien, on toki entuudestaan tuttua.

Missä sitten kulkevat ne rajat, joiden mukaan vaikkapa vanhempamme, ystävämme, sisaruksemme tai kaukaisemmat ystävämme saavat meihin koskea? Oxfordin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat tehneet asiasta kiinnostavan kartoituksen.

Kosketuskartta osoittaa, miten turvalliseksi miehet ja naiset kokevat kehonsa eri alueiden koskettamisen. Keltainen väri kuvaa miellyttävän ja turvallisen koskettamisen alueita, mustat kohdat puolestaan kuvaavat niitä kehonosia, joiden koskettaminen koetaan epämiellyttävimmäksi tai kielletyksi. Kartta näyttää myös sen, että eri ihmisten kosketus koetaan eri tavoin: oma kumppani saa koskettaa eri paikoista kuin vaikkapa sukulainen tai ventovieras. Kuva: Oxford University/Aalto-yliopisto

Ei jalkahierontaa, kiitos!

Tutkimukseen, jonka tuloksista kosketuskartta laadittiin, osallistui yli 1 300 koehenkilöä Ranskasta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Suomesta ja Venäjältä. Heitä pyydettiin näyttämään, mitä heidän kehonsa kohtaa sai koskettaa, ja kenen (omasta kumppanista perheenjäseniin ja ventovieraisiin) kosketus oli tervetullut.

Ei liene yllätys, että vain erittäin harvat sallivat muiden kuin oman kumppaninsa koskea kehonsa kaikkein intiimeimpiä kohtia.

Raportin kiinnostavinta antia ovat sen osoittamat erot naisten ja miesten reaktioiden välillä.

Miehet esimerkiksi vierastavat paljon naisia enemmän tilanteita, joissa ventovieras mies koskettaisi heidän kasvojaan tai jalkojaan. Toisaalta miesten vartalosta ei löydy yhtään kohtaa, jota tuntemattomankaan naisen olisi kiellettyä koskettaa:

Kuva: Oxford University/Aalto-yliopisto

"Tulokset osoittavat, että koskettaminen on tärkeä keino sosiaalisten suhteiden ylläpidossa. Mitä suurempaa mielihyvää jonkin kehon alueen koskettaminen aiheuttaa, sitä valikoivammin annamme toisten koskettaa sitä", Aalto-yliopiston tutkija Juulia Suvilehto toteaa tutkimusraportissa.

Tutkijoiden tekemät kosketuskartat osoittavat lisäksi, että tutkituista eurooppalaisista englantilaiset suhtautuvat kosketukseen kaikkein varauksellisimmin.

Lue koko raportti täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...