Nainen suihkussa

Useiden asiantuntijoiden mukaan suihku 1–2 kertaa viikossa riittäisi pitämään terveenä.

© Shutterstock

Päivittäinen suihkuttelu voi olla vahingollista

Seisominen höyryävässä suihkussa voi tuntua päivän kohokohdalta. Ahkera itsensä kuuraaminen ja vedessä liottaminen ei silti ole välttämättä järkevää. Se voi altistaa elimistön sairauksille.

maanantai 6. elokuuta 2018 teksti Nanna Vium

Lähes mikään ei vedä vertoja sille tunteelle, kun voi astua kuumasta suihkusta hiukset hyvältä tuoksuvina ja kainalot puhtautta uhkuen.

Jatkuva lotraaminen H2O:n kanssa voi kuitenkin olla iholle haitaksi. Ainakin tätä mieltä ovat useat tutkijat ja ihoasiantuntija.

Tiuha peseytyminen voi yllättäen heikentää ihmisen luonnollista vastustuskykyä bakteereja ja infektioita vastaan.

Kasvattaa infektioriskiä

Näin selittää muun muassa Columbian yliopiston hoitotieteen tiedekunnan epidemologian professori Elaine Larson.

Hänen oma tutkimuksensa osoittaa, että peseytymiseen nykyisin käytetyt tuotteet eivät toimi yhtään sen paremmin kuin vanhanajan saippua, kun tarkastellaan elimistön kykyä torjua infektioita.

Hänen mukaansa päivittäinen peseytyminen jopa kasvattaa infektioriskiä, koska se saattaa kuivattaa ihoa ja luoda ihoon mikroskooppisia aukkoja, joista taudinaiheuttajat pääsevät elimistöön.

Pesu kerran viikossa riittää

Samaa vakuuttaa C. Brandon Mitchell, joka on George Washington -yliopiston dermatologian dosentti.

Hän selittää, että usein toistuva pesu poistaa ihosta luonnollista rasvaa ja jopa häiritsee immuunijärjestelmää tukevien ihon bakteerien toimintaa.

Jos kyse olisi vain terveydestä eikä hienhajun poistamisesta, hänen mukaansa peseytyminen kerran tai kahdesti viikossa riittäisi hyvin.

”Keho on luonnostaan hyvin toimiva koneisto, eikä päivittäinen peseytyminen ole tarpeen”, hän toteaa Time.com -sivustolle.

Tutustu kehoosi

Lue lisää siitä, miten erilaiset aistit, sähköimpulssit ja miljoonat valkoiset ja punaiset verisolut työskentelevät koko ajan pitääkseen sinut hengissä. Tilaa Tieteen Kuvalehti. Saat:

  • Käyttöoikeuden lehtien digijulkaisuihin – voit lukea vaikka National Geographicia tai Historiaa
  • Sonitumin Bluetooth-kaiuttimen
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä

Saat koko paketin vain 4,90 eurolla – säästät 56 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...