Sokea näkee tekemällä kielellään naksautusääniä

Daniel Kish sanoo, ettei näkökyky ole silmissä vaan aivoissa. 47-vuotias Kish on ollut lähes koko ikänsä sokea, mutta hän suuntaa kulkunsa kaikuluotauksen avulla.

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Daniel Kish kykenee suorituksiin, jotka pistävät miettimään sitä, kuinka paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ihmiseen kätkeytyykään.

Kishillä todettiin heti syntymän jälkeen verkkokalvon syöpä, ja hänen molemmat silmänsä poistettiin 13 kuukauden iässä, jotta kasvain ei uhkaisi hänen henkeään.

Hän alkoi pian tehdä kielellään naksautusääniä, jotka näyttivät auttavan häntä löytämään sopivat kulkureitit. Nyt hän on 47-vuotias ja liikkuu pääasiassa kaikuluotauksen avulla. Siis samaan tapaan kuin lepakot.

Hän kykenee ajamaan polkupyörää muun liikenteen seassa. World Access for the Blind -ryhmä opettaa nykyisin hänen johdollaan naksautusluotauksen saloja muillekin.

Miten ihminen voi hyödyntää kaikuluotausta?

Jokainen naksautus synnyttää ääniaaltoja. Ne kimpoavat kaikista ympäröivistä pinnoista ja palaavat korviin heikkoina kaikuina. Aivot muodostavat noista kaiuista dynaamisia kuvia. Se on kuin keskustelua ympäristön kanssa.

Millaisia kuvia naksautukset mieleesi sitten luovat?

Jokainen naksautus on kuin himmeä salamavalon välähdys. Rakennan sen perusteella kolmiulotteisen mielikuvan ympäristöstäni kymmenien metrien säteellä. Lähempää pystyn paikantamaan pari senttimetriä paksut tolpat. Viiden metrin säteellä tunnistan henkilöautot ja bussit. Talot paikantuvat jo 50 metrin etäisyydeltä.

Sinulla on silti käytössäsi myös pitkä valkoinen keppi.

Minun on vaikea havaita matalalla olevia pieniä asioita sekä vajoamia.

Millaista on ajella pyörällä kaikuluotauksen turvin?

Se on jännittävää ja vaatii täyttä keskittymistä ympäristön akustiikkaan. Pyöräillessäni naksautan jopa pari kertaa sekunnissa eli paljon tavallista tiheämpään tahtiin.

Onko kaikuluotaustekniikan opettaminen muille vaikeaa?

World Access on opettanut lähes tuhatta sokeaa 30 maassa. Moni on yllättynyt oppimisen nopeudesta. Uskon kaikuluotauksen olevan ihmisten sisällä piilevä kyky – kenties varhaiset ihmiset käyttivät sitä silloin, kun keinovaloa ei vielä ollut. Tarvittavat aivosolut siihen näyttävät olevan olemassa, ja minä olen kehittänyt keinot niiden aktivoimiseen. Näkö ei ole silmissä vaan mielessä. Tekniikka on merkinnyt monelle uudenlaista vapautta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...