Tekoäly havaitsee rintasyövän 99 prosentin tarkkuudella

Uusi tekoäly lyö lääkärit kylmästi laudalta. Se toimii 30 kertaa nopeammin kuin ihminen ja pystyy diagnosoimaan rintasyövän lähes virheettömästi.

perjantai 30. syyskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Uusi tekniikka osuu oikeaan 99 kertaa sadasta.

Houston Methodist Research Instituten tutkijat ovat luoneet tekoälyn, joka havaitsee rintasyövän äärettömän tehokkaasti.

Tutkimusta johtanut Stephen Wong sanoo Science Dailylle, että ohjelmisto on tehty kehittymään yhä älykkäämmäksi ja että se pystyy käsittelemään miljoonia merkintöjä todella lyhyessä ajassa.

Tämän ansiosta tekoäly pystyy vertailemaan valtavaa tieteellistä tausta-aineistoa ja aiemmin otettuja koepaloja ja määrittämään mammografian perusteella, onko potilaalla rintasyöpä tai kohonnut rintasyövän riski.

30 kertaa nopeammin

Ohjelmisto pystyy nyt diagnosoimaan rintasyövän 99 prosentin tarkkuudella hyödyntämällä lääkäreiden muistiinpanoja, tutkimusta ja kunkin potilaan henkilökohtaisia tietoja.

Tarkkuus on siis 20-kertainen verrattuna lihaa ja verta olevien lääkäreiden työhön.

Viimeisimmässä kokeessa tutkittiin viittäsataa rintasyöpäpotilasta, ja tekoälyohjelma kykeni jo muutamassa tunnissa jaottelemaan naisten syövät eri syöpätyyppeihin – 30 kertaa nopeammin kuin lääkärit.

Joka toinen pelästyy turhaan

Mammografia on monissa maissa merkittävä rintasyövän diagnosointimenetelmä. Siinä on kuitenkin puutteensa, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa joka toinen mammografiassa käyvä nainen saa kokeen jälkeen kuulla syöpäepäilystä, vaikka siihen ei olisi oikeasti syytä.

Uudella tekniikalla pyritään myös välttämään myös se, että perusteettoman syöpäepäilyn vuoksi otetaan koepaloja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...