Tutkijat selvittivät punastumisen syitä

Posket alkavat usein hehkua juuri silloin, kun sitä vähiten kaipaa. Kaiken kukkuraksi asian tiedostaminen vain syventää punaa. Mistä punastuminen oikein johtuu? Tutkijat ovat selvittäneet asiaa.

perjantai 16. joulukuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Ihminen on ainoa eläin, joka punastuu. Posket voivat rusottaa kenellä tahansa, mutta mistä se oikein johtuu?

Punastumisen syitä ei ole onnistuttu selvittämään kattavasti, mutta tutkijoiden mukaan kyse on joka tapauksessa fyysisten ja psykologisten reaktioiden yhdistelmästä.

Jos punastumista yrittää tukahduttaa, se useimmiten vain pahenee – eli puna sen kuin syvenee, arvioi Amsterdamin yliopiston kliininen psykologi Corine Dijk Time-lehdelle.

Sitä ei voi hallita

Punastuminen on refleksi, jota ei voi tahdolla hallita. Punastumisen taustalla on yleensä häpeän, syyllisyyden tai vaivaantuneisuuden tunteita tai romanttista jännitystä.

Punastumista voi ilmetä, kun puhuu suurelle joukolle tai ihastuksensa kohteelle tai jos kokee olevansa tarkkailun alainen.

Näissä tilanteissa hermosto ylikuormittuu – ja lähettää kasvojen lihaksille käskyn rentoutua. Rentoutuminen taas saa ihon pienet verisuonet laajentumaan, mikä puolestaan aiheuttaa veren kasautumista ja saa posket näin rusottamaan.

Lisää punastumisesta.

Vaaleaihoisen punastuminen näkyy selvemmin

Punastumista tutkivan australialaisen Murdoch-yliopiston Peter Drummondin mukaan naiset punastuvat miehiä herkemmin.

Vaaleaihoiset taas punastuvat näkyvämmin kuin tummaihoiset, sanoo Drummond.

Etenkin sosiaalisesti epämiellyttävät tilanteet nostavat punan herkästi poskille. Tutkijat ovatkin pohtineet sitä, heijastaako punastuminen yksilön kokemusta epäonnistumisesta sosiaalisessa tilanteessa. Asiaa ei ole kuitenkaan syytä kovasti murehtia, sillä tutkimusten mukaan muut suhtautuvat punastelijaan yleensä suopeasti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...