Flunssalta suojaava rokote voi olla pian totta

Uuden flunssarokotteen koostumus on niin yksinkertainen, että seoksen takana oleva tutkija ihmettelee, miksei sitä ole aiemmin keksitty.

torstai 6. lokakuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Ilmojen viilennyttyä moni ajautuu pitkään flunssakierteeseen.

Eikä mikään ihme, sillä ylempien hengitysteiden akuuttia tulehdusta eli flunssaa aiheuttavia rinoviruksia voi olla liikkeellä yli sataa erilaista.

Tutkijoiden tavoitteena onkin ollut luoda rokote, joka voisi torjua nuhakuumetta aiheuttavien virusten koko kirjoa.

Cocktail sisältää 50:tä virusta

Tavoitteeseen päästäkseen tutkijat ovat luoneet rokotteen yksinkertaisesti sekoittamalla siihen pieniä osia 50 eri rinoviruksesta.

"On yllättävää, ettei kukaan ole tullut ajatelleeksi näin yksinkertaista ratkaisua asiaan 50 viime vuoden aikana", sanoo lääketieteen tohtori ja lastentautien erikoislääkäri Martin Moore amerikkalaisesta Emory-yliopistosta.

Tavallinen rokote toimii niin, että pientä määrää taudinaiheuttajaa pistetään elimistöön, mikä saa immuunijärjestelmän tuottamaan vasta-aineita kyseistä sairautta vastaan.

Virusinfektion sitten iskiessä immuunijärjestelmä tunnistaa viruksen, jonka se on kohdannut ennenkin, ja alkaa nopeasti tuottaa vasta-aineita. Näin tauti saattaa talttua jo ennen oireiden ilmaantumista.

Kliiniset kokeet vuorossa seuraavaksi

Flunssarokote ei valitettavasti tarjoa välitöntä helpotusta jo päällä olevaan flunssaan, mutta hiirillä ja reesusmakakeilla tehdyissä tutkimuksissa sen on todettu käynnistävän vasta-aineiden tuotannon flunssaviruksia vastaan.

Seosrokotetta saaneet apinat tuottivat vasta-aineita seoksen kaikkia 50:tä rinovirusta vastaan.

Suunnitteilla on seuraavaksi vapaaehtoisten avulla toteutettavat kliiniset kokeet – ja jos kaikki menee hyvin, emme vastaisuudessa välttämättä sairastu, vaikka joku aivastaisikin päin naamaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...