Yksinäisyys piilee geeneissäsi

Geeniperimällä on suuri merkitys siihen, kuinka yksinäiseksi ihminen tuntee itsensä elämänsä aikana, todetaan laajassa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

torstai 6. lokakuuta 2016 teksti Nanna Vium / Tieteen Kuvalehti

Ulkopuolisuuden tunne, eristyneisyys, seurana vain oma itse ja omat ajatukset.

Yksinäisyyden tunne on maailmassa valtava ongelma miljoonille ihmisille, ja se voi ilmetä elämässä lyhyitä tai pitkiä aikoja – joskus ilman selvää tai ymmärrettävää syytä.

Nyt ryhmä tutkijoita muun muassa Kalifornian yliopistosta on saanut selville, että osasyy jopa terveyttä uhkaavaan ilmiöön voi piillä yksilön perimässä.

Ihmiset reagoivat eri tavoin

Analysoimalla yli 10 000 yhdysvaltalaisen perimän ja terveystiedot tutkijat selvittivät, että perimä on syynä 14–27 prosenttiin ihmisen taipumuksesta tuntea itsensä yksinäiseksi.

Perimä voi tutkijoiden mukaan osaksi selittää sen, miksi ihmiset reagoivat eri tavoin samassa sosiaalisessa tilanteessa.

”Kaksi ihmistä, joilla on sama määrä läheisiä ystäviä ja sukulaisia, voivat pitää tilannettaan aivan erilaisena. Toisesta ehkä tuntuu, että seuraa on riittävästi, kun taas toinen tuntee itsensä yksinäiseksi”, toteaa Abraham Palmer, Kalifornian yliopiston San Diegon toimipisteessä työskentelevä psykiatri ja tieteellisessä Neuropsychopharmacology-aikakauslehdessä juuri julkaistun tutkimuksen johtaja.

Nyt etsitään geenit

Palmerin mukaan seuraava merkittävä askel on selvittää, mitkä nimenomaiset geenivariantit saavat ihmisen tuntemaan itsensä yksinäiseksi koko elämänsä, jotta taipumus voidaan jatkossa havaita paremmin ja hoitaa niitä psyykkisiä oireita, joita viiltävä yksinäisyyden tunne voi aiheuttaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...