Kirjojen lukeminen tuo kaksi elinvuotta lisää

Hyviä uutisia lukijoille. Kirjat eivät tarjoa pelkästään ajanvietettä vaan jopa pidentävät elämää, jos niiden parissa viettää vähintään 30 minuuttia päivässä.

perjantai 19. elokuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Lukeminen tunnetusti kannattaa aina, ja se jopa pidentää elämää.

Näin todetaan Yalen yliopiston tutkimuksessa, joka on julkaistu Social Science and Medicine -tiedejulkaisussa.

Tutkimuksen mukaan lukemista harrastavat saavat ”23 kuukautta lisää elinaikaa” verrattuna niihin, jotka eivät lue kirjoja lainkaan.

Säännöllisesti kirjoja lukevat siis elävät peräti kaksi vuotta pidempään kuin muut.

Puoli tuntia päivässä

Tutkimus antaa myös ohjeet terveeseen ja elinvuosia lisäävään lukuharrastukseen.

On luettava vähintään puoli tuntia päivässä – siis 3,5 tuntia viikossa – jotta harrastuksen positiiviset vaikutukset alkavat päästä esiin.

Tutkimus kattaa 3635 vähintään 50-vuotiasta ihmistä. Heihin kuuluneet lukemisen harrastajat siis elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät kirjoihin kajonneet. Lukijoiden kuolleisuus 12 vuotta kestäneen tutkimusjakson aikana oli 23 prosenttia muita pienempi.

Vain kirjoista on hyötyä

Tutkimus ei selitä sitä, miten lukuinto ja elinikä kytkeytyvät toisiinsa, mutta se tukee aiempia havaintoja, joiden mukaan lukeminen on aivojen voimaharjoittelua, joka stimuloi myös esimerkiksi kielellisistä taidoista vastaavien aivoalueiden toimintaa.

Lukeminen on aiemmin liitetty myös parempaan empatiakykyyn.

Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millaisen lukemisen parissa aikaansa viettää. Yalessa nimittäin havaittiin, että kirjojen lukemisesta oli huomattavasti enemmän hyötyä kuin sanoma- tai aikakauslehtien.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...