Kuka on maailman vanhin ihminen?

Kuka on saavuttanut korkeimman tunnetun iän? Ja kuinka kauan ihminen voi länsimaissa odottaa elävänsä?

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Guinnessin ennätysten kirjan mukaan korkeimman iän saavuttanut ihminen oli ranskalainen Jeanne Louise Calment, joka kuoli 122 vuoden ja 164 päivän ikäisenä. Hän syntyi 21. helmikuuta 1875 ja kuoli Etelä-Ranskassa 4. elokuuta 1997. Muut ovat saattaneet elää vieläkin vanhemmiksi, mutta heidän tarkkaa ikäänsä ei ole pystytty varmentamaan vedenpitävästi. Vain yhdeksäntoista ihmisen tiedetään varmuudella saavuttaneen 114 vuoden iän.

Odotettavissa oleva elinikä nousee

Odotettavissa oleva elinikä nousi 1900-luvun aikana länsimaissa jopa 30 vuodella, ja nousu jatkuu. Siksi useimmat länsimaissa vuoden 2000 jälkeen syntyneet lapset saattavat elää 100-vuotiaiksi. Keskimääräinen elinikä on nykyisin korkein Japanissa (naisilla 86,4 vuotta). ”Jatkuva kehitys ei tarkoita sitä, että olisimme vielä lähellä ihmisiän ylärajaa”, sanoo professori Kaare Christensen Tanskan ikääntymistutkimuskeskuksesta.

Kysy meiltä:

Haluatko kysyä jotakin NG:n asiantuntijoilta? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Vain julkaistaviin kysymyksiin vastataan. Kysymyksen lähettäjä palkitaan hienolla maailmankartalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...