National Geographic tekee historiaa väkevällä sukupuolikysymyksiin keskittyvällä teemanumerolla

National Geographic Suomi julkaisi juuri erikoisnumeron, joka on jo herättänyt huomiota Yhdysvalloissa.

torstai 26. tammikuuta 2017 teksti Karen Gunn, päätoimittaja

Älä jää paitsi National Geographic Suomen numerosta 1/2017 – se on myyntipisteissä nyt!

Numerossa pureudutaan sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolirooleihin sekä siihen, miten perinteiset sukupuolikäsitteet ovat muuttumassa vauhdilla niin tieteessä kuin yhteiskunnassakin.

Meihin lyödään koko elämämme ajan leimoja – pitkä, lyhyt, laiha, lihava, hiljainen, luova – jotka vaikuttavat minäkuvaamme ja siihen, miten meihin suhtaudutaan. Tuskin millään niistä on yhtä suurta merkitystä kuin sillä, jonka saamme heti syntymähetkellä: ”Onneksi olkoon, poika tuli! tai ”Onneksi olkoon, tyttö tuli”.

Sukupuoli vaikuttaa oleellisesti niihin rooleihin ja oletuksiin, joita elämä tuo tullessaan. Olemme kiertäneet eri puolilla maailmaa ja kysyneet kymmeniltä yhdeksänvuotiailta, miten sukupuoli vaikuttaa heidän elämäänsä. Lue artikkeli täältä.

Yksi näistä yhdeksänvuotiaista, Avery Jackson, on teemanumeromme kansikuvatyttö. "Parasta tyttönä olemisessa on se, että minun ei tarvitse enää teeskennellä, että olisin poika", hän kertoo.


Vahvoja reaktioita

Hän on ensimmäinen transsukupuolinen ihminen National Geographicin kannessa – ja se oli yksi seikka, joka herätti voimakkaita reaktioita Yhdysvalloissa lehden ilmestyttyä siellä aiemmin tässä kuussa. Toimitukseen on saapunut tuhansia sähköposteja ja kirjeitä, ja artikkeleita on kommentoitu vilkkaasti myös sosiaalisessa mediassa. Mielipiteet ovat vaihdelleet hämmästyneistä raivostuneisiin ja huolestuneista kiitollisiin.

Sukupuolikeskustelu on viime vuosina saanut paljon uusia sävyjä. Monet nuoret näkevät sukupuolen ennemmin liukuvana jatkumona kuin tiukkana kahtiajakona tyttöihin ja poikiin. Tiede tukee tätä joustavampaa näkökulmaa, sillä viime aikoina on alkanut selvitä, kuinka monista biologisista, kulttuurisista, poliittisista ja sosiaalisista osatekijöistä sukupuoli-identiteetti muodostuu.


Sukupuoli määrittää kohtaloamme

Sukupuolen merkitys vaihtelee voimakkaastikin maailman eri osissa. Joillakin köyhillä seuduilla lapsia saatetaan naittaa tai kohdella väkivaltaisesti yksinkertaisesti siksi, että he ovat tyttöjä. Poikien taas odotetaan varttuvan "kunnon miehiksi" niin Suomessa kuin Keniassakin, mutta miehuuteen liittyvät odotukset ja käsitykset ovat eri maailmoista. Vielä suurempaa vaihtelua on siinä, miten kohdellaan heitä, jotka eivät koe kuuluvansa kumpaankaan perinteisistä kategorioista.

Kaikkiin edellä mainittuihin aiheisiin ja moniin muihinkin syvennytään teemanumerossamme, joka on täynnä artikkeleita aiheesta, joka on ihmiselämän keskiössä: ihmisen identiteettiin naisena, miehenä tai jonakin aivan muuna.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...