Osaavatko vauvat todella sukeltaa?

Onko vauvoilla oikeasti jokin refleksi, joka auttaa niitä sukeltamaan ja estää nesteen pääsyn keuhkoihin?

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Kyllä. Vauvalla on syntyessään sukellusrefleksi, joka sulkee henkitorven, kun nieluun tulee nestettä – se ei kuitenkaan koske äidinmaitoa. Äänihuulten lähellä sijaitsevat kemialliset reseptorit havaitsevat nesteen ja lähettävät aivoille käskyn sulkea henkitorven pään lähellä sijaitseva kurkunkansi.

Samalla sydämen lyöntitaajuus hidastuu merkittävästi, verenpaine nousee ja veri alkaa kiertää käsien ja jalkojen sijaan enemmänkin aivoissa, sydämessä ja keuhkoissa. Tuo kaikki auttaa alentamaan vauvan hapenkulutusta.

Veden alla vauva alkaa vaistomaisesti tehdä uimaliikkeitä, ja pintaan noustuaan hän alkaa vajota takaisin. Näin refleksi ohjaa nieluun tulevaa vettä henkitorven sijasta ruokatorveen. Aivorungon ohjaama refleksi pysyy aktiivisena noin puolen vuoden ikään saakka.

Sen jälkeen isotaivot ottavat komennon, ja lapsi pystyy sulkemaan henkitorvensa tietoisesti, jos sattuu nielemään vettä.

Kysy meiltä:

Haluatko kysyä jotakin NG:n asiantuntijoilta? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Vain julkaistaviin kysymyksiin vastataan. Kysymyksen lähettäjä palkitaan hienolla maailmankartalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...