Juotko kahvin mustana? Olet ehkä psykopaatti

Psykopaatti on tuoreen tutkimuksen mukaan usein henkilö, jolla on keskimääräistä suurempi mieltymys karvaan makuisiin ruokiin ja juomiin, kuten mustaan kahviin, tummaan suklaaseen ja parsakaaliin.

tiistai 13. lokakuuta 2015

Mustaa kahvia mustalle mielelle

Inhoatko sokerin makua kahvissa ja onko lempidrinkkisi gin tonic? Ehkä sinun olisi syytä harkita ajan tilaamista psykiatrille. Tuore tutkimus nimittäin antaa viitteitä siitä, että mitä enemmän makunystysi kaipaavat karvasta eli kitkerää ruokaa ja juomaa, sitä synkempi on persoonallisuutesi.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin Appetite-tiedelehdessä, yhteensä 500 miestä ja naista sai eteensä pitkän listan ruokien ja juomien nimiä. Heidän piti arvioida asteikolla 1–6, miten paljon he mistäkin pitivät.

Sen jälkeen heille tehtiin monenlaisia persoonallisuustestejä, joissa muun muassa mitattiin, miten pitkälti heillä oli piirteitä esimerkiksi narsismista, psykopatiasta ja sadismista.

Tutkijaryhmän johtopäätös oli selvä:

"Tulokset viittaavat siihen, että mitä enemmän koehenkilöt pitivät karvaasta ruoasta ja juomasta, kuten kahvista, tummasta suklaasta ja parsakaalista, sitä synkempi persoonallisuus heillä oli", tutkimuksen tekijät kirjoittivat.

Vihannekset tekevät avoimemmaksi

Tutkimus ei anna vastausta siihen, miten pitkälti vahvan kahvin ja synkkien luonteenpiirteiden yhteys johtuu biologiasta tai psykologiasta tai molemmista. Se on joka tapauksessa varmaa, että ihmislajin mieltymys karvaaseen ruokaan ja juomaan on ainutlaatuista.

Kun muut eläimet iskevät hampaansa karvaaseen makupalaan, varoituslamput alkavat hälyttää. Tutkimusraportin mukaan taas ihmiselle, jolla on sadistisia piirteitä, voi karvaan ruoan tuoma makuelämys olla verrattavissa vatsanpohjaa kutkuttavaan vuoristorata-ajeluun.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun ruokamieltymysten ja persoonallisuuspiirteiden väliltä on löydetty yhteyksiä. Aiemmin on todistettu, että ihmiset, jotka ovat avoimia uusille elämyksille, suosivat vihanneksia ja kuitupitoista ravintoa. Kahvinjuojat taas hamuavat keskimääräistä enemmän kokemuksia, jotka saavat adrenaliinitason nousemaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...