Muuntogeeninen toukka kehrää luodinkestävää materiaalia

Dragon Silk on materiaali, josta tulevaisuudessa tehdään luotiliivejä. Hämähäkin geenejä saaneen silkkiperhosen toukan tuottaman materiaalin taustalla on Yhdysvaltojen armeija.

perjantai 5. elokuuta 2016 teksti Jakob Priess / Tieteen Kuvalehti

Se on 10 kertaa niin joustavaa kuin kevlar, ja se pysäyttää helposti tehokkaastakin käsiaseesta laukaistun luodin.

"Dragon Silk" – lohikäärmeen silkki – on materiaali, johon Yhdysvaltojen armeijassa uskotaan. Sen on nimittäin määrä korvata kevlar luotiliivien materiaalina.

Dragon Silkin on kehittänyt biotekniikkayritys Kraig Biocraft. Materiaalin salaisuus on geenitekniikka, jolla on yhdistetty silkkiperhosen ja hämähäkin geenejä.

Luonnon lujin materiaali

Lohikäärmeen silkkiä kehrää silkkiperhosen toukka, jonka perimää on muunneltu.

Hämähäkit eivät eritä kovin runsaasti seittiä. Lisäksi liian monta hämähäkkiä samassa tilassa tarkoittaa sitä, että hämähäkit alkavat syödä toisiaan.

Siksi Kraig Biocraft -yritys siirsi hämähäkin supervahvaa silkkiä tuottavat ominaisuudet tuotantovarmaan silkkiperhoseen, jonka toukat eivät takuuvarmasti ala syödä toisiaan kesken kehruun.

Muotoutuu vartalon mukaan

Lohikäärmesilkin etuihin kuuluu se, että se on 10 kertaa niin joustavaa kuin varsin jäykkä kevlar, jota nykyisin käytetään luodinkestävissä liiveissä.

Toisin sanoen tulevaisuudessa esineet, rakenteet ja ihmiset voidaan suojata kokonaan niiden ylle muotoutuvalla ja luodinkestävällä materiaalilla.

Vaikka lohikäärmesilkki ei olekaan niin lujaa kuin kevlar, käytännössä sillä ei ole merkitystä.

Pysäyttää luodin

Kevlar kestää noin kolmen gigapascalin voimat, kun taas lohikäärmesilkki selviää kahdesta gigapascalista.

Lohikäärmesilkin kaksi gigapascalia riittävät kuitenkin hyvin, kun ajatellaan esimerkiksi .44 Magnum -revolveria, josta luoti lähtee vain 0,25 gigapascalin voimalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...