Akupunktuuri lievittää stressiä

Useimmat meistä ovat joskus kärsineet stressistä ja myös kokeilleet erilaisia keinoja sen lievittämiseksi. Mikä sitten oikeasti tehoaa? Ilmeisesti ainakin akupunktuuri. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet tästä ensimmäisen molekyylitason todisteen.

torstai 7. kesäkuuta 2012

Rotat eivät kaihda pimeää, ja tuo havainto innoitti fysiologi Ladan Eshkevaria. Hän opetti muutaman rotan käpertymään sukan kärkeen, missä ne tunsivat olevansa turvassa.

Koska rottien takajalat jäivät ulkopuolelle, hän pääsi käsiksi polven alla olevaan akupunktiopisteeseen, jota kutsutaan nimellä zusanli, suomeksi vaikkapa ”jalan kolme mittaa”. Sen kautta voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja, esimerkiksi stressiä, jota rotille aiheutti tunti jäämurskalla pohjustetussa häkissä.

Akupunktiolla hoidetut rotat tuottivat vähemmän neuropeptidi Y -molekyylejä, joiden määrä nousee rotilla stressin myötä. Kyseessä on yksi ensimmäisistä molekyylitason todisteista, joiden mukaan akupunktio lievittää stressiä.

Akupunktioteorian mukaan kehon energiaratoja eli meridiaaneja voidaan manipuloida tietyistä pisteistä, jotka on luetteloitu tarkoin sekä ihmisillä että eläimillä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...