Grafiikka: Näin Ebola leviää

Ebola-virus on riehunut Länsi-Afrikassa maaliskuusta lähtien. Tämä esitys kertoo, miten Ebola-virus on levinnyt ensimmäisen todetun tautitapauksen jälkeen.Huomautus: Tämän artikkelin luvut on päivitetty viimeksi 15.10.

perjantai 24. lokakuuta 2014 teksti Kelsey Nowakowski - Xaquín G.V. - Jason Treat - Maggie Smith - Anna Scalamogna and Lauren James. NG staff: Edward Benfield - Daily news

Ebola: Epidemia leviää

Maaliskuun jälkeen Ebola-viruksen on saanut 8 995 ihmistä, ja se on tappanut 4 492 ihmistä Länsi-Afrikassa. Viime viikkoina Yhdysvallat ja Espanja ovat kertoneet ensimmäisistä tautitapauksistaan, mikä on lisännyt kansainvälistä keskustelua siitä, miten viruksen leviäminen voitaisiin pysäyttää. Hyväksytyn hoitokeinon puuttuessa Maailman terveysjärjestö WHO kamppailee pysäyttääkseen epidemian, joka on aiheuttanut useampia sairastumisia ja kuolemantapauksia kuin kaikki aiemmat Ebola-epidemiat yhteensä.

Minne tauti on levinnyt?

Ensimmäiset tapaukset havaittiin Guineassa joulukuussa 2013, mutta tutkijat eivät ennen maaliskuuta tunnistaneet taudinaiheuttajaksi Ebolaa. Virus, jolla on monia yhteisiä oireita koleran ja malarian kanssa, jäi terveysviranomaisilta havaitsematta, kunnes eräs lääkäri huomasi monien potilaiden kärsivän nikotuksesta – mikä on tyypillinen Ebolan oire. Neljän kuukauden aikana, jolloin tautia ei ollut tunnistettu, se ehti levitä Guineaan. Katso graafista esitystä sivun yläreunassa. Siitä näet taudin kehittymisen viikko viikolta sekä sen, miten epidemia yltyi vakavaksi elokuun puolivälissä.

Tappavan taudin tappavin laji

Ebola-viruksen Zaire-muoto, joka on syynä nykyiseen epidemiaan, on taudin kaikkien tappavin muoto. Sen kuolleisuusprosentti on noin 50 ja vaihtelee Sierra Leonen 39 prosentista Guinean 64 prosenttiin. Siihen on kuollut jo 4 492 ihmistä. Yli puolet kuolemantapauksista on todettu Liberiassa, ja äskettäin lukumäärä on ollut maan pääkaupungissa nousussa.

Muita Ebola-lajeja

Afrikassa vuonna 1976 todetun ensimmäisen epidemian jälkeen Ebola-viruksen viidestä lajista kolme on aiheuttanut kuolemantapauksia. Nämä lajit ovat nimeltään Sudan, Bundibugyo ja Zaire. Neljäs laji (Taï Forest) oli syynä yksittäiseen, ei kuolemaan johtaneeseen tapaukseen Norsunluurannikolla vuonna 1994. Viides muoto (Reston) ei ole vielä levinnyt ihmiseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...