Ihmisen hajuinen hyttysansa murskaa malarian

Keniassa ihmiseltä haisevat hyttysansat ovat osoittautuneet hätkähdyttävän tehokkaiksi, ja niillä on onnistuttu pienentämään malariahyttyskantaa 70 prosenttia. Nyt pohditaan taas tosissaan, voitaisiinko pelätty sairaus hävittää kokonaan.

perjantai 19. elokuuta 2016 teksti Jakob Priess / Tieteen Kuvalehti

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut tavoitteekseen malarian hävittämisen maailmasta vuoteen 2030 mennessä, ja hätkähdyttävät koetulokset antavat nyt toivoa siitä, että kunnianhimoinen tavoite todella voidaan saavuttaa.

Asia selvisi, kun kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi kenialaisen tutkimuksen tulokset. Siinä käytettiin hyttysansoja, joihin oli lisätty ihmisen hajua.

70 % tuhoutui

Professori Willem Tekkenin johtama tutkimus kesti kolme vuotta, ja siihen osallistui tutkijoita Keniasta ja Sveitsistä. Se toteutettiin kenialaisella Rusingasaarella, ja sen tulokset ovat kiistattomat:

Yleisimmän malariahyttysen kanta Rusingassa pieneni vain kolmessa vuodessa peräti 70 prosenttia.

Lisäksi koe osoitti, että taloissa, joihin ihmiseltä haisevat hyttysansat asetettiin, malariaan sairastuneiden määrä oli 30 prosenttia pienempi kuin niissä taloissa, joissa ihmiseltä haiskahtavia hyttysansoja ei ollut.

Nyt toivotaan, että hajuansat voisivat ratkaista myös taistelun denguekuumetta ja zikavirusta vastaan, sillä myös ne ovat hyttysten levittämiä.

Valtavasti hyviä seurauksia

Tulokset, jotka on julkaistu The Lancet -tiedelehdessä, ovat niin vakuuttavia, että menetelmää pidetään "mullistavana".

Aktiivisella malariantorjunnalla on valtavia myönteisiä vaikutuksia.

Maailmassa kuolee malariaan lapsi joka minuutti, ja Afrikan maissa malarianhoitoon arvioidaan kuluvan yli 13 miljardia euroa vuodessa.

Lisäksi malaria heikentää elinolosuhteita, sillä se pienentää kotitalouksien viljelmien tuottoa ja kokonaistuloja vuosittain 10 prosentilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...