Kuinka elintavat vaikuttavat suolistoon?

Vapaaehtoispohjainen tutkimushanke kartoittaa ihmisten ruuansulatuskanavan ekosysteemiä.

tiistai 8. tammikuuta 2013 teksti Amanda Fiegl, National Geographic News

Uuden vuoden alkaessa moni pohtii ruokailutottumusten ja elämäntapojen parantamista  –  ainakin jonkin aikaa. Joku päättää ehkä juoda enemmän vettä, syödä vähemmän rasvaa tai liikkua enemmän.

Mutta mitä suolisto oikeasti tarvitsee? Vapaaehtoisiin osallistujiin pohjaava yhdysvaltalainen tutkimushanke pyrkii selvittämään ravinnon ja elämäntapojen vaikutuksia suoliston mikrobielämään.

"Minkälainen ruokavalio edesauttaa optimaalisen, terveen suolistobakteerikannan saavuttamista? Emme tiedä vielä vastausta, mutta sen löytäminen voisi olla avain monien kroonisten sairauksien parantamiseen", sanoo Jeff Leach, yksi American Gut -nimisen hankkeen käynnistäjistä.

Joukkorahoitetun hankkeen perusajatus on yksinkertainen: maksamalla noin 80 euroa osallistuja saa näytteenottosetin ja koeputken, jossa voi lähettää takaisin käytetystä vessapaperista sipaistua "ruskeaa tuotosta". Osallistujia pyydetään myös pitämään kirjaa syömisistään kolmen päivän ajan ja vastaamaan yksityiskohtaisiin kysymyksiin elintavoistaan ja -paikastaan.

"Oletko kasvissyöjä? Synnyitkö keisarinleikkauksella? Asutko maaseudulla vai kaupunkialueella? Onko sinulla koira? Kaikki nämä seikat voivat vaikuttaa suoliston mikrobiomiin", sanoo Jeff Leach.

Vaivojensa vastineeksi osallistuja saa analyysin, joka kertoo hänen suolistossaan elelevät organismit ja myös vertailee hänen suolistonsa mikro-organismeja muiden suolistoihin  –  esimerkiksi tansanialaisten metsästäjä-keräilijöiden, joita Leach on tutkinut. (Kyseistä tutkimusta ei ole vielä julkaistu, mutta Leachin mukaan se paljastaa "suuria eroavaisuuksia" pitkälle prosessoitua länsimaista ruokaa ja alkukantaisempaa ravintoa syövien välillä.)

"Ihmisen mikrobiomia on viime aikoina tutkittu ahkerasti, mutta suuri yleisö ei koskaan pääse perille suolistonsa sisällöstä, jos asiaa ei tutkita jollakin tällaisella menetelmällä", sanoo Leach.

Mikrobeilla on suolistossa monia tärkeitä tehtäviä: ne esimerkiksi ylläpitävät ruuansulatuskanavan limakalvopintaa, suojaavat patogeeneiltä ja auttavat elimistöä keräämään kaloreita talteen ja sulattamaan kuituja.

Jos tiettyjä bakteereita on liikaa tai liian vähän, siitä voi aiheutua tulehdus, jollainen liittyy moneen krooniseen sairauteen. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että diabetes ja ylipaino ovat yhteydessä suolistobakteeriston epätasapainoon.

"Haluamme ihmisten ymmärtävän, että suolisto on merkittävä osa terveyttä, johon he voivat vaikuttaa omalla toiminnallaan", sanoo Leach. "Geenit tulevat synnyinlahjana, mutta suoliston mikrobiomia voi muuttaa muuttamalla ruokavaliota ja elintottumuksiaan."

Tähän mennessä hankkeessa on mukana tuhatkunta ihmistä, ja Leach toivoo vielä kolmen tuhannen liittyvän joukkoon helmikuun 1. päivään mennessä, jolloin ilmoittautumisaika päättyy.

Lisätietoja saat hankkeen verkkosivuilta osoitteesta American Gut Project.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...