Kysymys 1: Mistä Ebola-virus on peräisin?

Mistä Ebola-virus on peräisin?

tiistai 28. lokakuuta 2014

Mistä Ebola-virus on peräisin?

Tauti alkoi levitä joulukuun alussa 2013 kaakkoisguinealaisessa Meliandoun kylässä, joka sijaitsee lähellä Liberian ja Sierra Leonenkin rajoja. Ensimmäinen tunnettu sairastunut oli kaksivuotias lapsi, joka kuoli 6. joulukuuta kärsittyään kuumeesta ja oksentelusta sekä ulostettuaan mustaa ulostetta. Lapsen äiti menehtyi viikkoa myöhemmin ja hänen jälkeensä yksi sisaruksista ja isoäiti. Heillä kaikilla oli esiintynyt samoja oireita – kuumetta, oksentelua ja ripulia. Sen jälkeen tauti levisi muihin kyliin potilaiden hoitoon tai hautaamiseen osallistuneiden ihmisten välityksellä.

Paikalliset viranomaiset ilmoittivat vasta maaliskuussa, siis kolme kuukautta myöhemmin, Guinean terveysministeriölle tästä epätavallisesta ja tappavasta taudista, johon oli maaseudulla kuollut joukoittain ihmisiä. Siinä vaiheessa tautitapausten määrä oli alkanut kasvaa jyrkästi ihmisten välisen kanssakäymisen seurauksena. Tartuntaketju ei kuitenkaan paljasta sitä, mistä tauti alkujaan oli peräisin. Kuinka ensimmäinen lapsi sairastui?

Hedelmälepakot epäiltyjen listalla

Ebola on zoonoottinen virus: se siis voi tarttua eläimestä ihmiseen. Virus voi lisäksi elää isäntäeläimessään hyvinkin pitkään aiheuttamatta minkäänlaisia oireita.

Ebola-viruksen isäntäeläintä ei vieläkään tiedetä, vaikka sitä on yritetty selvittää jo ensimmäisestä epidemiasta vuodesta 1976 lähtien. Epäiltyihin kuuluu kuitenkin yksi tai useampi lepakkolaji, esimerkiksi vasarapäähekko, jonka elinaluetta on muun muassa Kaakkois-Guinea. On mahdollista, että joku tappoi sellaisen ruuakseen ja vei mukanaan Meliandouhun, missä lapsi sairastui joko suoran lepakkokontaktin kautta tai saatuaan viruksen aikuisen käsien välityksellä.

Miksi nämä faktat tai oletukset sitten ovat tärkeitä? Koska ne muistuttavat siitä, että Ebola-virus on osa päiväntasaajan Afrikan metsäluontoa. Sitä ei saada koskaan hävitettyä, mikäli ei tuhota sekä metsiä että viruksen isäntäeläimiä (ei suositeltavaa) tai jollei isäntäeläimiä saada parannettua Ebolasta (ei todennäköistä). Virus voi vetäytyä piiloon vaikka vuosikausiksi, mutta ennemmin tai myöhemmin se alkaa taas levitä ihmisen ja isäntäeläimen varomattoman kontaktin välityksellä. Silloin käynnistyy uusi tautiepidemia. Tämä tosiseikka on syytä pitää mielessä kaikissa taudin torjuntaan liittyvissä pohdinnoissa ja kaavailuissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...