Kysymys 2: Mihin Ebola on menossa?

Mihin Ebola on menossa?Virus on matkustanut myös elävien ihmisten elimistöissä. Sen tiedetään tulleen Liberiasta Yhdysvaltain Dallasiin sittemmin kuolleen Thomas Eric Duncanin mukana, Liberiasta Nigeriaan sittemmin kuolleen Patrick Sawyerin mukana ja Sierra Leonesta Espanjaan espanjalaisen papin ja lähetyssaarnaajan mukana, jotka molemmat kuolivat siitä huolimatta, että heidät evakuoitiin hoitoon.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Mihin Ebola on menossa?

Virus on matkustanut myös elävien ihmisten elimistöissä. Sen tiedetään tulleen Liberiasta Yhdysvaltain Dallasiin sittemmin kuolleen Thomas Eric Duncanin mukana, Liberiasta Nigeriaan sittemmin kuolleen Patrick Sawyerin mukana ja Sierra Leonesta Espanjaan espanjalaisen papin ja lähetyssaarnaajan mukana, jotka molemmat kuolivat siitä huolimatta, että heidät evakuoitiin hoitoon.

Ebola on matkannut myös esimerkiksi Osloon, Lontooseen, Pariisiin, Hampuriin, Frankfurtiin ja New Yorkiin sairastuneiden ihmisten mukana. Suurin osa heistä on hoitohenkilökuntaa ja avustustyöntekijöitä, jotka kuljetettiin kotimaihinsa hoidettaviksi.

Voiko Ebola levitä ilmateitse?

Viruksen maantieteellinen leviäminen on huolestuttavalla tolalla mutta niin on sen evoluutiokin. Voiko se muuntua siten, että se muuttuisi vielä vaarallisemmaksi ihmisille? Onko olemassa riski, että se voisi levitä ilman välityksellä kuten influenssa, SARS-virus tai flunssa?

Ebolan kehittyminen ilmateitse leviäväksi on varsinainen kauhukuva, jonka toteutuminen on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, sanoo globaaleihin terveysjärjestelmiin perehtynyt yhdysvaltalaistutkija Laurie Garrett, jonka kattava artikkeli aiheesta julkaistiin äskettäin Washington Post -lehdessä. Nesteiden välityksellä leviävä virus, joka majailee verenkiertojärjestelmän pintasoluissa, ei kovin helposti muunnu virukseksi, joka pääsisi käsiksi pienen pieniin keuhkorakkuloihin.

”Se olisi geneettinen loikka, joka kuuluu tieteiskirjallisuuteen”, kirjoitti Garrett.

Viruksesta siis tuskin tulee ilmalevitteistä, mutta sille saattaa kuitenkin kehittyä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä heikommin havaittavan ja taltutettavan.

Ebola on tuhottava vuonna 2014, ennen kuin se oppii tuntemaan meidät liian hyvin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...