Kysymys 3: Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

tiistai 28. lokakuuta 2014

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kukaan ei luonnollisesti voi tietää, kuinka pahaksi Länsi-Afrikan tilanne kehittyy. Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC julkaisi syyskuun lopulla raportin, jossa ennustetaan pahimmillaan 1,4 miljoonan ihmisen sairastuvan Ebolaan ennen vuoden vaihtumista. Maailman terveysjärjestö WHO sanoi lokakuun puolivälissä, että viikoittaisten tautitapausten määrä saattaa joulukuuhun mennessä nousta 10 000:een, mikä olisi edelliseen kuukauteen verrattuna kymmenkertainen määrä. Maailmanpankki on varoittanut siitä, että epidemian aiheuttamat kustannukset saattavat kohota 25 miljardiin euroon, mikä merkitsisi kolmelle pahiten kärsineelle Länsi-Afrikan maalle terveydellisen katastrofin lisäksi myös taloudellista katastrofia.

Leviääkö epidemia sitten vielä laajemmalle ja aiheuttaako se suuria tuhoja muuallakin maailmassa? Toivottavasti ei. Esiintykö sitä satunnaisesti ihmisillä, jotka ovat matkustaneet Länsi-Afrikasta muualle tietämättä kantavansa tautia (Thomas Eric Duncan ei ilmeisesti tiennyt sairaudestaan)? Todennäköisesti.

Mikä on paras tapa torjua tuollaisia tapahtumia? Lentokenttien vahva valvonta, taudinkantajiksi todettujen matkustajien eristäminen, matkustusrajoitukset tai ehkä täydellinen reittilentokielto Liberiasta, Guineasta ja Sierra Leonesta. Näistä toimista olisi luultavasti apua, mutta kaikkein tärkein ja tehokkain toimintatapa olisi pyrkiä estämään epidemian leviäminen sen ydinalueella Länsi-Afrikassa.

Ebola on lyötävä Länsi-Afrikassa

Maailma ei pääse eroon Ebolasta ennen kuin Länsi-Afrikka pääsee siitä eroon. Edes ankarat rajoitukset ja maahantulokiellot Länsi-Afrikasta tuleville eivät varmuudella estä viruksen pääsyä Eurooppaan, Yhdysvaltoihin tai muillekaan mantereille.

Kaikilta tappavilta viruksilta ei koskaan voi suojautua sataprosenttisesti, koska niitä on aivan liian monta. Jotkin niistä piilevät vielä isäntäeläimissään viidakoissa, mutta tunnetuissa viruksissakin on tekemistä: esimerkiksi Nipah-virus Bangladeshissä, Marburg-virus Ugandassa, Lassa-virus Länsi-Afrikassa ja Sin Nombre -virus Yhdysvaltain länsiosissa ja kaikki uudet influenssavirukset, joita Kaakkois-Aasiassa syntyy. Niiden lisäksi on vielä monia muita, joita ei ole vielä edes tunnistettu tai nimetty.

Virusten isäntäeläinten elinalueilla elää myös valtavasti ihmisiä. Lentoyhteydet eri alueiden välillä ovat hyvin vilkkaita. Virukset ovat yksinkertaisia eliöitä, mutta ne osaavat kyllä sopeutua nykymaailman oloihin.

Tänä vuonna kauhua ja tuhoa aiheuttaa Ebola. Ensi vuonna saattaa olla vuorossa jokin aivan toinen virus.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...