Lyhytkasvuisuus suojaa syövältä

Lyhytkasvuisilta puuttuu syöpää kiihdyttävä hormoni.

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Nicolas Añazco on 17-vuotias ja 114 cm pitkä. Hän on ecuadorilainen ja kärsii harvinaisesta Laronin oireyhtymästä, joka aiheuttaa lyhytkasvuisuutta. Nicolas ei kasva koskaan ikätovereidensa mittaiseksi. Oireyhtymä saattaa kuitenkin myös suojata häntä ikäihmisiä vaivaavilta vakavilta sairauksilta.

"Me nauramme siksi, että tiedämme olevamme immuuneja syövälle ja diabetekselle", sanoo samasta maakunnasta kotoisin oleva 43-vuotias Luis Sanchez, jolla on myös Laronin oireyhtymä.

Se on tähänastisista tutkimustuloksista ehkä hieman pitkälle viety tulkinta, vaikka Etelä-Kalifornian yliopiston solubiologi Valter Longo onkin havainnut tutkimuksissaan, että ecuadorilaisilta potilailta otetut verinäytteet näyttävät suojaavan ihmissoluja laboratoriossa aiheutetuilta syöviltä.

Yksi hormoni voi johtaa syövän syntyyn

Mikä merkillinen aine teki heidän verestään niin ainutkertaista?

"Ei mikään", Longo vastaa. Itse asiassa vaikutus perustui IGF-1-hormonin eli insuliinimaisen kasvutekijän puuttumiseen.

Heidän verensä torjui syöpää Longon mukaan siksi, että se sisälsi tavattoman vähän IGF-1-hormonia, jolla on tärkeä rooli lapsuusiän kasvussa mutta jonka on toisaalta todettu kiihdyttävän syöpiä ja säätelevän voimakkaasti aineenvaihduntaa.

Voisiko ihmisen veren sisältämän yhden hormonin säätely sitten lykätä korkeaan ikään liittyviä sairauksia? Niin yksinkertaisesta asiasta ei ole kyse, mutta insuliini–IGF-1-yhteys pomppaa pitkäikäisyystutkimuksissa esiin kerta toisensa jälkeen.

Uusia tutkimustuloksia odotellessa Nicolas Añazco ja muut Laronin oireyhtymää sairastavat voivat joka tapauksessa iloita siitä, että he suurella todennäköisyydellä eivät sairastu syöpään tai diabetekseen ja elävät keskimääräistä vanhemmiksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...