Mambamyrkkyä morfiinin tilalle?

Uuden tutkimuksen mukaan afrikkalaisen mustamamban myrkystä tehty kipulääke saattaa olla yhtä vahvaa kuin morfiini, mutta sen sivuvaikutukset olisivat huomattavasti pienemmät.

torstai 11. lokakuuta 2012 teksti Kate Andries, National Geographic News

Tappavan myrkyllisen käärmeen myrkyssä saattaa piillä kokonaan uudenlaisten kipulääkkeiden siemen.

Mustamamban myrkystä eristetyt mambalgiineiksi kutsutut, kipua lievittävät yhdisteet ovat yhtä vahvoja kuin jotkin opiaatit, esimerkiksi morfiini. Mambalgiinit eivät kuitenkaan rasita hengityselimiä tai aiheuta muitakaan nykyisin käytettyihin kipulääkkeisiin liittyviä sivuvaikutuksia.

"On huomionarvoista, että tämän teki mahdolliseksi tappava myrkky, joka on peräisin yhdestä maailman myrkyllisimmästä käärmeestä", sanoo tutkimuksen johtaja Anne Baron ranskalaisesta Institut de Pharmacologie?Moléculaire et Cellulairesta.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että tiettyjen käärmeenmyrkkyjen sisältämät toksiinit voivat aiheuttaa kipua aktivoimalla keskus- ja ääreishermoston happamuutta aistivia ionikanavia (ASIC). Baron kollegoineen havaitsi, että kipu voidaan minimoida tai jopa poistaa estämällä tiettyjen ionikanavien toiminta heidän mambalgiineiksi nimeämillään peptideillä.

Uudessa tutkimuksessa tätä teoriaa testattiin hiirillä. "Kipu kulkee hiirillä ja ihmisillä suunnilleen samoja reittejä, joten olemme hyvin luottavaisia sen suhteen, että nämä peptidit toimivat myös ihmisillä", sanoo Anne Baron, jonka johtama tutkimus julkaistiin viime viikolla Nature-lehdessä.

Luonnon myrkyillä on lääkitty jo pitkään

Käärmeiden, hämähäkkien ja skorpionienkin myrkkyjä on pitkään käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin, ja nykyaikaisessa tutkimuksessa on pyritty jalostamaan myrkyistä lääkkeitä laajemmille markkinoille.

Kuningaskobran, mokkasiinikäärmeiden, kalkkarokäärmeiden ja kyykäärmeiden myrkkyjen on havaittu vaikuttavan monenlaiseen terveysvaivaan, ja niillä on pystytty esimerkiksi liuottamaan veritulppia ja mahdollisesti hidastamaan syöpäsolujen kasvua.

"Eläinten myrkyistä on pystytty johdonmukaisesti valmistamaan merkittäviä lääkkeitä", sanoo herpetologi ja toksikologi Zoltan Takacs, joka nimettiin yhdeksi NG:n nousevista tutkijakyvyistä vuonna 2010. "Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö tämä jatkuisi, koska suurin osa toksiineista on yhä tutkimatta."

Takacs sanoo, että eläinperäiset toksiinit ovat erityisen tärkeitä biolääketieteelle selektiivisyytensä ja affiniteettinsa vuoksi: "Niillä määritetään kohteita, joihin lääkkeillä halutaan vaikuttaa, ja niistä otetaan mallia varsinaisen lääkkeen valmistuksessa."

Rohkaisevasta läpimurrosta huolimatta Takacs muistuttaa, että ihmisille tarkoitettua lääkettä ei saada valmiiksi vielä pitkään aikaan: "Uuden lääkkeen kehittämiseen tarvitaan 10–15 vuotta ja satoja miljoonia dollareita, eivätkä nekään vielä takaa mitään."

Anne Baron kollegoineen suunnittelee kliinisten kokeiden aloittamista, vaikka jatkokehitykseen kuluukin vielä vuosia. Hänen mukaansa heille on kuitenkin myönnetty patentti, ja Theralpha-lääkeyhtiö on aloittanut kipua lievittävien yhdisteiden tuotekehityksen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...