Merisieni tappaa MRSA-bakteereja

Eteläisellä jäämerellä elävästä merisienestä on löydetty ainetta, joka eliminoi yli 98 prosenttia painajaismaisista MRSA-bakteereista.

perjantai 1. heinäkuuta 2016 teksti Nanna Vium / Tieteen Kuvalehti

Etelämannerta ympäröivällä jäämerellä joukko muun muassa Etelä-Floridan yliopiston tutkijoita on tehnyt yllättävän löydön, josta voi tulla tärkeä ase taistelussa antibiooteille vastustuskykyisiä MRSA-bakteereja vastaan.

Meren syvyyksistä on nimittäin löydetty merisieni, joka pystyy tappamaan peräti 98,4 prosenttia MRSA- eli metisilliinille resistenteistä Staphylococcus aureus -bakteereista.

Puolustuskeino bakteereja vastaan

Dendrilla membranosa -merisienen luonnostaan muodostama aine on laboratoriotesteissä osoittautunut lupaavaksi MRSA-bakteerien tuhoajaksi.

Ainetta on alettu kutsua darwinolidiksi, ja se on osa merenpohjan kylmissä olosuhteissa viihtyvän sienen omaa puolustusjärjestelmää.

”Merisienillä ei ole suojaavaa kuorta, eivätkä ne pysty liikkumaan. Sienet joutuvat jatkuvasti taistelemaan muilla tavoin vedessä eläviä bakteereja vastaan”, selittää yksi tutkijoista James McClintock Sciencealert.comille.

Tuloksena kehittyy myrkkyjä

Sienieläimet ovat ratkaisseet puolustautumisongelman erittämällä erilaisia myrkyllisiä aineita, jotka tappavat bakteereita. Parhaassa tapauksessa ne pystyvät torjumaan infektiot. Yksi näistä aineista on darwinolidi, jota on nyt onnistuttu eristämään sienestä.

Seuraava askel on selvittää, miten darwinolidi tuhoaa MRSA:n ja voidaanko siitä kehittää jonain päivänä hoito bakteeria vastaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...