Monien riesana on laktoosi-intoleranssi

Jos mahaa kivistelee maidon juomisen jälkeen, et ole yksin – kaikista maailman aikuisista arviolta 68 prosenttia ei sulata maitoa. Kyseessä on laktoosi-intoleranssi, joka johtuu maitosokeria eli laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin puutteesta.

perjantai 22. toukokuuta 2015

Yli kaksi kolmasosaa maailman väestöstä kärsii laktoosi-intoleranssista. Sitä esiintyy kuitenkin vähemmän alueilla, joilla perinteisesti kasvatetaan lypsykarjaa.

Lasten elimistö tuottaa laktaasia, mutta sen tuotanto heikkenee useimmilla vieroituksesta lähtien, sanoo evoluutiogeneetikko Pascale Gerbault. Laktaasintuotanto ja samalla maidonsietokyky jatkuu aikuisikään vain pienissä aikuispopulaatioissa eri puolilla maailmaa.

Pohjolassa siedetään laktoosia

Syytä siihen, miksi aikuisten välillä on suuria laktoosinsulatuksen eroja, ei Gerbaultin mukaan tiedetä. Jotain osviittaa antaa kuitenkin se, että maitoa sietäviä aikuisia on enemmän alueilla, joilla on pitkä lypsykarjan kasvatuksen historia.

Useimmat pohjoismaalaiset voivat juoda maitoa ongelmitta, mikä johtuu suomalaistutkijoiden mukaan siitä, että Pohjolassa tapahtui edullinen mutaatio.

Henkilöt, joilla oli muuttunut geeni, pärjäsivät paremmin varhaisessa maatalousyhteiskunnassa, jossa ravinnosta oli usein pulaa. Lasillinen tai kaksi maitoa päivässä saattoi todellakin pitää ihmisen hengissä.

Geenitutkimuksissa on selvinnyt, että noin 90–95 prosenttia Suomen, Tanskan, Ruotsin ja Norjan aikuisväestöstä sietää laktoosia. Aasiassa asia on toisin päin. Siellä suurin osa väestöstä ei siedä maitoa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...