Moniresistentit bakteerit
© Shutterstock

Moniresistentit bakteerit ovat häijy vastus

Ne muuntuvat nopeasti, eivät taltu lääkkeillä ja uhkaavat ihmishenkiä. Moniresistentit bakteerit ovat WHO:n mukaan merkittävä uhka ihmiskunnalle, ja niitä vastaan on taisteltava nyt, kun se on vielä mahdollista.

torstai 23. maaliskuuta 2017 teksti Babak Arvanaghi

Harvardin yliopiston tutkijat ovat kuvanneet E. coli -bakteerien kasvua jättimäisessä petrimaljassa, johon oli lisätty eri määriä antibiootteja.

Alla näkyvä video näyttää, kuinka bakteerit muuntuvat 11 päivän kuluessa ja kehittyvät immuuneiksi vahvimmallekin antibioottipitoisuudelle. 

Teholääke ei toimikaan

Vastustuskykyiset bakteerit ovat Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan valtava ongelma ihmiskunnalle.

Bakteerit parantavat vastustuskykyään saatavilla oleville antibiooteille sitä mukaa kuin niitä käytetään bakteerien aiheuttamien sairauksien hoitoon.

Kymmenessä maassa – esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassakin – on rekisteröity tippuritapauksia, joihin ei tehoa vahvinkaan käytössä oleva antibiootti.

Bakteerit ovat hengenvaarallisia

Metisilliinille resistentti stafylokokkibakteeri eli MRSA tappaa tartunnan saaneista 64 prosenttia enemmän kuin tavanomainen stafylokokkibakteeri, ja moniresistentti tuberkuloosi iski lähes puoleen miljoonaan ihmiseen vuonna 2014.

Suurin bakteerien aiheuttama ongelma on kuitenkin niiden vaikutus terveydenhoitojärjestelmiin: leikkaukset ja kemoterapia muuttuvat korkean bakteeritartuntariskin vuoksi hengenvaarallisiksi toimenpiteiksi.

WHO:n mukaan resistentit bakteerit ovat niin suuri uhka, että niihin on reagoitava nyt niin viranomaisten kuin koko yhteiskunnankin taholta.

Uusia antibiootteja on tulossa

Uusia antibioottityyppejä ei ole juuri saatu kehiteltyä 30 vuoteen, mutta pari vuotta sitten tutkijat tekivät löydön, joka saattaa ajan mittaan pelastaa meidät.

He löysivät maaperänäytteestä antibioottista teiksobaktiinia, josta voi kenties kehittää täysin uudentyyppisen lääkkeen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...