Pelätty sairaus on lähes hävitetty

WHO:n mukaan maailmassa on tätä ennen hävitetty vain yksi tauti, nyt on vuorossa toinen. Ensimmäinen oli isorokko, tällä kertaa kyse on poliosta.

torstai 21. huhtikuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Jos hyvä tuuri käy, vuodesta 2016 saattaa tulla kaikkien aikojen viimeinen vuosi, jolloin jonkin ihmisen sairastumisen syyksi kirjataan polio.

Aikoinaan lapsihalvauksena tunnettuun tautiin on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sairastunut tänä vuonna vain kymmenen ihmistä. Vuonna 2015 uusia tartuntoja todettiin 74.

Jotta tauti saadaan hävitettyä maailmasta kokonaan, edessä on nyt kaksiviikkoinen vaihe, jonka aikana koko maailmassa siirrytään yhdestä poliorokotteesta toiseen.

Polio voi tulla rokotteesta

Tähän asti käytössä ollut niin sanottu trivalentti rokote, joka suojaa kaikilta kolmelta poliovirustyypiltä, vaihdetaan bivalenttiin rokotteeseen, jossa on vain kahta poliovirustyyppiä. Tämä johtuu siitä, että yhtä poliovirustyypeistä ei ole tavattu ihmisissä vuoden 1999 jälkeen.

Lisäksi trivalentin rokotteen haittavaikutuksiin kuuluu se, että se voi aiheuttaa uusia tartuntoja.

Rokote koostuu heikennetystä viruksesta, ja joissain tapauksissa virus pysyy ihmisen elimistössä hengissä, jolloin sitä erittyy ulosteeseen. Seuduilla, joilla yleinen hygienia on huonoa, heikennetty viruskin voi näin siirtyä uuteen isäntään, josta voi tulla taudin kantaja.

Poliota on vain kahdessa maassa

Polio voi aiheuttaa halvauksia eri puolilla kehoa. Joissakin tapauksissa virus iskee keuhkoihin, jolloin tartunta saattaa johtaa kuolemaan.

Viime vuosisadan alussa polio aiheutti tuhansia kuolemantapauksia, ja vasta 1980-luvulla rokotukset alkoivat toden teolla tepsiä tautiin.

Nykyisin poliotartunnan voi saada vain Afganistanissa ja Pakistanissa.

Jos polio onnistutaan hävittämään kokonaan, kyse on historian toisesta kerrasta, jolloin ihminen on saanut viruksen kuriin. Tätä ennen maailmasta on nimittäin hävitetty vain isorokko, joka julistettiin hävinneeksi vuonna 1980.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...