Rokotukset vastatuulessa

Rokotusohjelmilla on onnistuttu hävittämään maailmasta esimerkiksi isorokko, ja rokotteet suojaavat valtaosaa ihmisistä muun muassa poliolta ja kurkkumädältä. Rokotteita – ja muitakin tieteen edistysaskelia – on kuitenkin alettu kyseenalaistaa.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015 teksti Gitte Hou Olsen

Rokotteet pelastavat henkiä, mutta kaikki eivät niihin luota

Internet on täynnä tiedeskeptikoita, jotka puhuvat palavalla innolla rokottamatta jättämisen puolesta. Heidän perustelunsa heijastavat usein syvää epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

Rokotteet pelastavat kuitenkin todistetusti ihmishenkiä, joten miksi monet ihmiset jättävät itsensä ja lapsensakin tietoisesti rokotusohjelmien ulkopuolelle?

Joidenkin mielestä rokotuskielteisyys on osa suurempaa tieteeseen kohdistuvaa epäuskoa. Tiedeskeptisyys leviää etenkin Internetin kautta, missä niin paikkansapitävät kuin totuudenvastaisetkin väitteet leviävät vauhdilla suurten ihmisjoukkojen tietoisuuteen.

Lue lisää

National Geographic paneutui organisoituun ja sitkeään tiedevastarintaan ja sen taustatekijöihin. National Geographicin numeron 3/2015 artikkeli Epäuskon aikakausi kertoo ihmisistä, jotka pitävät kuulaskeutumista, evoluutiota ja ilmastonmuutosta vain hyvin suunniteltuina huijauksina. Voit lukea sen kokonaisuudessaan tästä.

Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinut ohjataan kirjautumissivulle, kun napsautat Lataa-painiketta. Jos et vielä ole rekisteröitynyt natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi, voit samalla luoda käyttäjätunnuksen. Se on ilmaista ja vie vain minuutin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...