Ebola virus

Sarjamurhaajan jäljillä: Voiko Ebola muuntua entistäkin tappavammaksi?

Länsi-Afrikan Ebola-epidemia on tänä vuonna ollut kaikkia aiempia laajempi. Voiko Ebola muuntua entistäkin tappavammaksi ja miksi Ebola on saatava hävitettyä ennen kuin se tutustuu ihmisiin liian hyvin?

tiistai 28. lokakuuta 2014 teksti David Quammen - National Geographic Daily News

Vielä 40 vuotta sitten Ebola merkitsi ainoastaan pienenpuoleista jokea, joka virtasi harmittoman oloisena Pohjois-Zairessa lähellä pikkukaupungin sairaalaa. Tuon sairaalan lähellä puhkesi epidemia, joka aiheutui aiemmin tuntemattomasta viruksesta. Uusi virus sai nimensä joen perusteella, ja nykyisin Ebolasta on tullut synonyymi kuolemalle, kurjuudelle ja tartuntapelolle.

Länsi-Afrikan tämänvuotinen Ebola-epidemia on yltynyt laajemmaksi kuin kertaakaan aiemmin. Maailman huomio on syystäkin kiinnittynyt lähinnä siihen, kuinka tautitilanne on voinut äityä niin pahaksi.

Vastaus tuohon kysymykseen löytyy kolmesta muusta kysymyksestä, joihin on vaikea löytää yksiselitteistä vastausta. Ne kuitenkin auttavat rakentamaan kokonaiskuvaa siitä, minkä takia nykytilanteeseen on päädytty:

1. Mistä virus on peräisin? 2. Mihin se on menossa? 3. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Nämä kysymykset kannattaa pitää mielessä silloin, kun luemme uutisotsikoita, vaadimme lääkintähenkilökunnalta suurempaa panosta ja tuemme järjestöjä (esim. Lääkärit ilman rajoja), jotka kamppailevat urheasti epidemiaa vastaan paikan päällä Länsi-Afrikassa.

David Quammen

David Quammen kirjoittaa freelancerina National Geographic -lehteen. Hänen aiempia kirjojaan ovat muun muassa Spillover ja The Song of Dodo. Quammenin tuorein kirja, Ebola: The Natural and Human History of a Deadly Virus, ilmestyi lokakuussa 2014.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...