Sisäloiset lievittävät MS-tautia

Uusi tutkimus osoittaa, että yksi sisäloistyyppi voi lievittää MS-tautia ja muita autoimmuunitauteja tai jopa parantaa ne kokonaan.

perjantai 8. heinäkuuta 2016 teksti Nanna Vium / Tieteen Kuvalehti

Sisäloisia ei halua elimistöönsä juuri kukaan.

Nyt Australiassa tehty uusi kiinnostava tutkimus viittaa kuitenkin siihen suuntaan, että joillekuille tekisi hyvää saada itselleen muutama sisäelimissä viihtyvä mato.

Yksi matotyyppi

Sydneyn teknisen yliopiston tutkijat ovat parhaillaan tutkimassa, miten hallittu loisinfektio voisi jarruttaa multippeliskleroosin eli MS-taudin kehittymistä.

Viime vuosien lukuisat havainnot ovat osoittaneet, että niissä maissa, joissa loismadot ovat yleisiä, esiintyy vähemmän MS-tautia ja muita autoimmuunitauteja.

Tämän tiedon pohjalta sydneyläistutkijat alkoivat selvittää, miten lampaanmaksamato eli Fasciola hepatica voisi lievittää tai ehkäistä MS-tautia.

Mato erittää hyödyllisiä molekyylejä

Mikroskooppikuva Fasciola hepatica -madosta, joka elää lampaissa, naudoissa ja ihmisissä. Kuva: Wikimedia

Loismato näyttää erittävän tietynlaisia molekyylejä, jotka ehkäisevät kudosvaurioita ja estävät ihmisten, lampaiden ja nautojen immuunijärjestelmää kiinnittämästä siihen huomiota, kun se liikkuu sisäelimissä.

Etenkin yksi molekyylityyppi näyttää pystyvän lievittämään tulehduksia, jotka ovat ominaisia MS-taudille.

Tutkimus on edelleen vasta alussa, mutta tutkijat toivovat voivansa eristää molekyylin ja käyttää sitä hoitona, jotta potilaisiin ei tarvitsisi tartuttaa eläviä matoja.

”Tavoitteenamme on kehittää hoito, joka voi hillitä sairauden etenemistä tai jopa pysäyttää sen kokonaan”, sanoo tutkimusta johtava Sheila Donnelly.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...