Viruksenmetsästäjä Vicki Jensen

Vicki Jensen kehittää työkseen lääkehoitoja ja rokotteita tappavia viruksia vastaan.

torstai 21. marraskuuta 2013 teksti Pat Walters

Vicki Jensen luki Richard Prestonin Tappajavirus-menestysromaanin opiskellessaan ensimmäistä vuotta yliopistossa ja halusi oitis tehdä samaa kuin virustutkijat kirjassa. Hänen toiveensa toteutui. 38-vuotias tutkija työskentelee virologina korkeimman bioturvallisuustason laboratoriossa Marylandin Fort Detrickissä. Hänen tutkijaryhmänsä kehittää kaikkein tappavimpia tunnettuja viruksia vastaan tepsiviä lääkehoitoja ja rokotteita.

Miten sinun tavallinen työpäiväsi käynnistyy?

Nousen ylös ja varon juomasta liikaa kahvia, sillä jokaiselle vessatauolle lähtiessä pitää ensin seistä seitsemän minuuttia kemiallisessa desinfiointisuihkussa. Ja ilmatiivis avaruuspukukin pitäisi riisua.

Kuinka sellainen puku toimii?

Pukuun tulee ilmaa sen kyljessä olevan letkun kautta. Se päällä on aina kiinni jossakin. Puvun sisällä vallitsee ylipaine, joten jos pukuun sattuisi tulemaan reikä, ilma suihkuaisi ulos kuin puhjenneesta ilmapallosta estäen samalla viruksia pääsemästä sisään. Ebolasta ei enää liiemmin puhuta. Tautitapausten määrä on kasvussa, mutta jos katsotaan kuolonuhrien kokonaismäärää, niin ebolaa ei voi edes verrata esimerkiksi influenssaan. Siitä huolimatta se on hengenvaarallinen, eikä siihen ole vielä toimivaa hoitokeinoa. Siksi siihen on kiinnitetty paljon huomiota biopuolustuskyvyn näkökulmasta.

Eikö ebola leviäkin ainoastaan ruumiinnesteiden välityksellä?

Ainakin toistaiseksi näin on. Olemme tutkineet, voisiko siitä kehittää aerosolilevitteisen version, joka leviäisi samaan tapaan kuin flunssa. Se olisi pahin mahdollinen tilanne.

Pelottaako sinua työskennellä näin tappavien asioiden parissa?

Ei oikeastaan. Siitä huolimatta virusten pelko hiipii joskus mieleen, mutta ainoastaan kontrolloimattomissa ympäristöissä. Kun poikani syntyi, hän sairasteli aluksi paljon. Hankin ebolaviruksen muotoisen pehmonuken ja panin sen hänen sänkyynsä. Äitini kysyi, että mitä minä oikein meinasin. Vastasin hänelle: "Se pitää heikommat pöpöt poissa."

Onko pojallasi vielä se ebolanukke?

On. Hän on nyt viisivuotias ja nukkuu sen kanssa joka yö.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...