Rasvahapot paransivat lasten lukutaitoa

Omega-3- ja omega-6-rasvahapot tavallista isompana annoksena näyttävät sujuvoittavan lukemista. Ryhmällä 9–10-vuotiaita ruotsalaiskoululaisia sekä ääneen lukeminen että lukunopeus paranivat vain kolmessa kuukaudessa.

tiistai 25. lokakuuta 2016 teksti Mikkel Skovbo / Tieteen Kuvalehti

Lu-ku-o-pe-tus on saanut pieniä monityydyttymättömiä apulaisia.

Ruotsalaisten kolmosluokkalaisten ravintoon lisätyt omega-3- ja omega-6-rasvahapot näkyivät Göteborgin yliopiston tutkijoiden mukaan yllättävän nopeasti siinä, miten oppilaat lukivat.

”Vain kolmen kuukauden kuluttua oppilaiden lukuvalmiudet olivat parempia verrattuna niihin, jotka saivat vain lumekapseleita”, kertoo johtava tutkija Mats Johnson Gillbergin neuropsykiatrisesta keskuksesta.

Rasvahapot tekivät lapsista pikalukijoita

154:n aivan tavallisen 9–10-vuotiaan ruotsalaislapsen lukutaidot testattiin ennen koetta.

Yhdelle ryhmälle annettiin kolmen kuukauden ajan rasvahappokapseleita, ja toinen ryhmä söi tietämättään neutraalia palmuöljyä.

Kolmen kuukauden kuluttua tehty uusi lukutesti paljasti tutkijoiden yllätykseksi, että omega-3- ja omega-6-rasvahappoja saaneet lapset olivat kirineet lumeryhmän edelle sekä ääneen lukemisessa että lukunopeudessa.

Näillä lapsilla oli parantunut erityisesti kyky lukea vieraita, täysin keksittyjä, sanoja, ja hahmottaa nopeasti kirjainsarjoja.

Tutkijat suosittavat ravintolisää

Rasvahapot ovat hyviä aivoille, koska ne muun muassa auttavat rakentamaan aivosolujen solukalvoja ja säätelevät aivojen viestiaineita.

Ruotsalaistutkijat arvelevatkin kokeen pohjalta, että rasvahappojen puutteen ja oppimis- ja keskittymisvaikeuksien välillä on yhteys.

”Tutkimus viittaa siihen suuntaan, että koululaiset voisivat hyötyä tarkoin valitusta ja mitatusta ravintolisästä”, sanoo Mats Johnson.

Ensin kokeen tulos pitää kuitenkin vielä saada vahvistettua.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...