© Shutterstock & Thomas Arnoldi

3 ruoka-ainetta, joita syöt tulevaisuudessa

Pihvikarjan kasvatus on kova taakka ympäristölle, mutta tulevaisuudessa lihaa voi syödä tuntematta omantunnontuskia. Ruokainsinöörit ovat kehittäneet verevän lihattoman burgerpihvin, ja alankomaalainen tutkija kehittää edullista menetelmää, jolla pihvi syntyy kantasoluista laboratoriossa.

torstai 14. joulukuuta 2017 teksti Martin Bernth

Lihattoman pihvin veri sopii vegaanille

© Impossible Fooda

Yhdysvaltalainen Impossible Foods -yritys on kehittänyt kasviperäisen burgerpihvin, jossa on oikean lihan verevä maku.  

Hemi on molekyyli, joka antaa lihattomalle pihville lihamaisen maun ja värin. Hemi-molekyyli koostuu rauta-atomista, joka on sitoutunut porfyriini-nimiseen yhdisteeseen. Rauta antaa metallisen verta muistuttavan maun. 

Hemiä on muun muassa hemoglobiinissa, joka kuljettaa happea veren punasoluissa. Kasvispihvien hemi on peräisin soijapavuista. Hemin osuus pihvin aineksista on alle prosentti.

Saat lisää uutisia tieteen maailmasta tilaamalla Tieteen Kuvalehden uutiskirjeen

Herne muuttuu kanasuikaleiksi

© Beyond Meat

Beyond Meat -yritys on kehittänyt kasvipohjaisen tuotteen, jonka rakenne muistuttaa kanan lihaa. Proteiinit saadaan herneistä, joista protiini erottuu liotuksen aikana. Sitten herneproteiini kuivataan jauheeksi, johon lisätään muita kasiperäisiä aineita, esimerkiki kasviöljyä.  

Yrityssalaisuus on kone, joka lämmittää, jäähdyttää ja puristaa sekoituksen. Näin sekoitus saa lihan rakennetta muistuttavan koostumuksen. Lopputulos muistuttaa erehdyttävästi kanasuikaleita. 

Jauhelihaa syntyy panimoissa 

© Mark Post

Alankomaalainen Maastrichtin yliopiston fysiologian professori Mark Post on vuosikausia hionut menetelmää, jolla lehmän kantasoluista voidaan kasvattaa lihaa.

Perehdy upean universumimme yksityiskohtiin tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Nyt hän on siirtämässä kantasolut petrimaljasta lihatehtaaseen, joka muistuttaa panimoita. Siellä kantasolut muuttuvat lihaksi 25 000 litran bioreaktoreissa. Yksi tällainen bioreaktori voisi tyydyttää 10 000 ihmisen lihan kulutuksen. 

Katso tästä video prosestista:

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...