5 asiaa tutusta oluesta

Mitä tiedät oluesta? Lue, miksi viikingit litkivät paljon olutta. Tästä selviää myös se, miten lihottavaa olut on.

maanantai 9. joulukuuta 2013
  • Oluella tarkoitetaan maltaasta, vedestä, humalasta ja hiivasta käymisteitse valmistettua juomaa. Mallas antaa käymisprosessille ravintoa ja tuotteelle makua ja väriä. Humala taas tuo oluen makuun katkeruutta.

  • Olutta on pantu jo ainakin vuoden 6000 eaa. tienoilla Mesopotamiassa, jolloin asialla olivat sumerilaiset ja babylonialaiset. Egyptiläisistä haudoista on löydetty vuoden 2400 eaa. maissa tehtyjä reliefejä, joissa valmistetaan olutta murskatuista ja kuivatuista maltaista.

  • Maailman vanhimpana edelleen toimivana panimona pidetään baijerilaista Weihenstephania. Monien kirjallisten lähteiden mukaan tuossa entisessä benediktiiniläisluostarissa on pantu olutta vuodesta 1040 lähtien.

  • Viikingit joivat erittäin paljon olutta etenkin siksi, että veden juominen saattoi olla vaarallista. Olutta joivat niin aikuiset kuin lapsetkin, joskin lapsille tarjottava olut oli miedompaa. Noihin aikoihin olutta maustettiin suomyrtillä, katajanmarjoilla, siankärsämöllä, tammenkuorella ja koiruoholla. Humalan (yllä) käyttäminen yleistyi vasta 1200-luvulla.

  • Vastoin yleistä uskomusta olut ei ole erityisen lihottava juoma. Keskioluen energiasisältö on noin 43 kcal/100 g, appelsiinimehun 45 kcal, kevytmaidon 46 kcal ja punaviinin 70 kcal.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...