Ennusta tulevaisuutesi kahvinporoista!

Turkissa kahvia juotiin kauan ennen kuin juoma tuli tunnetuksi Euroopassa. Jo noin 500 vuotta sitten alkoi perinne, joka yhä on luonteenomaista turkkilaisten kahvinjuonnille. Kahvi jauhetaan hienoksi ja keitetään pienessä kannussa, jonka nimi on cezve, ja sitten se kaadetaan suoraan kuppiin tarjoiltavaksi. Tämän vuoksi kuppiin tulee melko lailla myös kahvinporoja, ja tämä taas loi jo varhain toisen turkkilaisen kahviperinteen, joka on levinnyt muuallekin maailmaan. Juuri turkkilaiset keksivät, että kahvinporoista voi ennustaa.

perjantai 23. elokuuta 2013

Turkissa kahvia juotiin kauan ennen kuin juoma tuli tunnetuksi Euroopassa. Jo noin 500 vuotta sitten alkoi perinne, joka yhä on luonteenomaista turkkilaisten kahvinjuonnille.

Kahvi jauhetaan hienoksi ja keitetään pienessä kannussa, jonka nimi on cezve, ja sitten se kaadetaan suoraan kuppiin tarjoiltavaksi. Tämän vuoksi kuppiin tulee melko lailla myös kahvinporoja, ja tämä taas loi jo varhain toisen turkkilaisen kahviperinteen, joka on levinnyt muuallekin maailmaan. Juuri turkkilaiset keksivät, että kahvinporoista voi ennustaa.

Ennustamisen perinne on istanbulilaisen Bilgin yliopiston tutkijoiden mukaan yhtä vanha kuin turkkilainen kahvi, ja perinne kukoistaa edelleen. On kuitenkin tärkeää noudattaa ohjeita. Kupista saa juoda vain sen toiselta laidalta. Kun kahvi on juotu ja pohjalla on vain sakkaa, kupin alla ollut vati nostetaan kupin päälle pohja ylöspäin. Kuppi ja vati pidetään tiukasti kiinni toisissaan ja ne nostetaan rinnan korkeudelle, missä niitä pyöritetään muutama kerta vastapäivään. Sitten yhdistelmä käännetään ylösalaisin niin, että sakka putoaa kupista vatiin.

Ennen kuin kuppi käännetään pitää ehdottomasti toivoa jotain, ja vasta sitten katsotaan niitä jälkiä, joita kahvinporot ovat jättäneet kupin sisäsivuille. Asiaan perehtyneet voivat tulkita kahvinporoista monia asioita, kun taas tavallisille ihmisille, joiden taidot ovat pinnallisemmat, ennustaminen on pikemminkin mainio tapa viettää aikaa toisten kanssa. Samoin kuin horoskooppien kohdalla eivät kaikki suinkaan usko kahviloissa tehtyihin ennustuksiin, mutta itse rituaalista on tullut monille turkkilaisille hauska seurustelumuoto – kun nyt muutenkin on mukava kerääntyä yhdessä kahvittelemaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...