Jääkahvi on lähtöisin Vietnamista

1800-luvun lopulla Vietnam oli Ranskan siirtomaahallinnon alaisuudessa. Vuoden 1890 tienoilla ranskalaiset perustivat suuria kahviplantaaseja ylängölle lähelle Laosin rajaa, ja tietysti siellä sitten myös juotiin kahvia (vietnamiksi: cà phé). Ranskalaiset halusivat saada kahviinsa maitoa, niin kuin kotona Ranskassakin. Sepä ei ollutkaan helppoa. Ei ollut jääkaappeja, ja maitoa oli vaikea säilyttää trooppisessa kuumuudessa, joten jouduttiin käyttämään kondensoitua maitoa.

perjantai 23. elokuuta 2013

1800-luvun lopulla Vietnam oli Ranskan siirtomaahallinnon alaisuudessa. Vuoden 1890 tienoilla ranskalaiset perustivat suuria kahviplantaaseja ylängölle lähelle Laosin rajaa, ja tietysti siellä sitten myös juotiin kahvia (vietnamiksi: cà phé).

Ranskalaiset halusivat saada kahviinsa maitoa, niin kuin kotona Ranskassakin. Sepä ei ollutkaan helppoa. Ei ollut jääkaappeja, ja maitoa oli vaikea säilyttää trooppisessa kuumuudessa, joten jouduttiin käyttämään kondensoitua maitoa.

Sitten joku keksi kehittää yhdistelmästä juoman nimeltä cà phé sua dá, joka on vietnamin kielen ilmaus jääkahville. Vietnamilaiset suodattavat kahvinsa phinissä, joka on yksinkertaistettu malli ranskalaisten pressopannusta. Siihen kaadetaan sekä kahvijauhe että kondensoitu maito, ja sitten lisätään vesi. Kun kahvi on valmis, se kaadetaan jäiden päälle korkeaan lasiin.

Vietnamin sodan aikana suuri osa tuotannosta seisahtui, ja kommunistien valtaannousun jälkeen kahviplantaasit saatettiin yhteisomistukseen. Tuloksena oli huono laatu ja heikko tuotto, mutta vuonna 1986 tehtyjen uudistusten jälkeen plantaasien yksityisomistus tuli jälleen mahdolliseksi ja tuotanto nousi jaloilleen. Vietnam on nykyään maailman toiseksi suurin kahvin tuottaja Brasilian jälkeen. Kolmanneksi suurin on Kolumbia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...