Kahvihammasta kolottaa yhä enemmän

Kahvin suosio nousee eri puolilla maailmaa. Etenkin venäläiset ja indonesialaiset ovat alkaneet nauttia kahvia yhä enemmän, ja kulutus kasvaa jopa kahvin tuottajamaissa, kuten Brasiliassa ja Etiopiassa.

perjantai 29. kesäkuuta 2012

Länsieurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset kahvin ystävät saivat vuosisatojen ajan valita suosikkinsa rehevillä seuduilla kasvatetuista pavuista. Nyt niistä käydään jo kilpailua, kun uuden sukupolven kaupunkilaiset alkavat päästä kahvin makuun ja kahviloiden määrä moninkertaistuu pitkin Aasiaa, Itä-Eurooppaa ja Lähi-itää.

Jopa Brasiliassa, joka on jo pitkään ollut maailman suurin kahvintuottajamaa, perinteisesti suositun pienen ja vahvan kahvikupillisen kysyntä on nykyään vahvassa kasvussa.

”Kaikki haluavat käydä cafezinholla, ja kahvi on nousemassa nuortenkin suosikkijuomaksi”, sanoo Kansainvälisen kahvijärjestön johtaja Robério Silva. ”Kotimainen kysyntä kasvaa Brasiliassa huimaavaa vauhtia.”

Silva uskoo kahvin globaalin suosion nousun perustuvan uusiin kuluttajiin Venäjän ja Indonesian kaltaisissa maissa, joissa tulot kasvavat ja länsimaiset tavat yleistyvät. Kahvintuottajamaissa kotimaista kysyntää taas pyritään kasvattamaan, jotta viljelijöille voitaisiin taata entistä vakaampi hintataso.

Yhdessä nämä tekijät ovat Silvan mukaan melkoinen piristysruiske koko kahvialalle.

Kulutustiedot perustuvat tuoreimpiin saatavilla oleviin vuosikulutustietoihin. Nousevista markkinoista kertovat useat kasvuindikaattorit vuosilta 2006–2011.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...