Kahvirituaali Etiopiassa

Klassinen kahvinjuonti Etiopiassa vie aikaa. Vanha kahvirituaali on etiopialaisille tärkeä, ja vaikka nykyään usein siemaistaan nopea kupillinen niin kuin muuallakin maailmassa, on perinteisesti valmistettu kahvi kuitenkin jotain aivan erikoista. Kahvin oletetaan olevan peräisinkin Etiopiasta, joten siksi kahvinjuontiin liittyy myös kansallista ylpeyttä. Koko rituaali kestää pari kolme tuntia. Sitä varten koko perhe kerääntyy yhteen, ja mukaan kutsutaan myös naapureita ja ystäviä. Kahvi valmistetaan hehkuvilla puuhiilillä erityisessä kannussa, jonka nimi on jebena.

perjantai 23. elokuuta 2013

Klassinen kahvinjuonti Etiopiassa vie aikaa. Vanha kahvirituaali on etiopialaisille tärkeä, ja vaikka nykyään usein siemaistaan nopea kupillinen niin kuin muuallakin maailmassa, on perinteisesti valmistettu kahvi kuitenkin jotain aivan erikoista. Kahvin oletetaan olevan peräisinkin Etiopiasta, joten siksi kahvinjuontiin liittyy myös kansallista ylpeyttä.

Koko rituaali kestää pari kolme tuntia. Sitä varten koko perhe kerääntyy yhteen, ja mukaan kutsutaan myös naapureita ja ystäviä. Kahvi valmistetaan hehkuvilla puuhiilillä erityisessä kannussa, jonka nimi on jebena.

Mutta ensin valmistelut. Perhe ja ystävät istuvat rinkiin tulen ympärille, vasta poimituista kukista ja ruohosta tehdylle matolle. Sitten jauhetaan pavut, ja kun aromi leviää, poltetaan hyvän tuoksun voimistamiseksi vielä suitsuketta.

Sitten asetetaan jebena tulen ylle ja ensimmäinen kierros kahvia tarjoillaan pienistä korvattomista kupeista. Ensimmäinen tarjoilukierros on nimeltään abol bunna. Sitten jebenaan lisätään vettä, ja siirrytään tona bunna -nimiselle toiselle kierrokselle. Kaiken aikaa keskustellaan vilkkaasti, ja sitten seuraa vielä kolmas kierros – baraka eli siunaus.

Kahvirituaaliin kuuluu kolme kupillista. Yhteen tai kahteen kupilliseen tyytymistä pidetään erittäin epäkohteliaana.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...