Kuinka moni ei voi syödä gluteenia?

Arvioidaan, että noin prosentti eurooppalaisista ei voi syödä gluteenia. Syynä on luultavasti länsimaisten ravinnon suuri gluteenipitoisuus.

torstai 11. huhtikuuta 2013

Nykyisen länsimaisen ruokavalion yletön gluteenimäärä selittää Mayo Clinicin tutkijan Joseph Murrayn mukaan sen, että gluteenia sietää Yhdysvalloissa ja Euroopassa yhä harvempi. Osalla ongelmana on autoimmuunisairaus nimeltä keliakia, osalla kyse on vilja-allergiasta.

Kukaan ei itse asiassa kykene sulattamaan vehnän, rukiin ja ohran sisältämää gluteeniproteiinia täydellisesti. Varhaiset ihmiset eivät syöneet viljaa, eikä heille kehittynyt kykyä hajottaa viljaa kunnolla. Useimpien ihmisten ruuansulatuselimistö pystyy silti poistamaan gluteenin sulamattoman osan, eikä se aiheuta heille vaivoja. Murrayn mukaan nykyiset vehnälajikkeet kuitenkin pahentavat tilannetta, sillä moni viljelijä valitsee pellolleen erityisen proteiinipitoisia lajikkeita, koska ne ovat satoisampia.

Leipurit puolestaan arvostavat korkeaa gluteenipitoisuutta, koska se parantaa leivän rakennetta. Gluteenia myös lisätään moniin leipiin erikseen, ja löytyy sitä monista muistakin elintarvikkeista. Suomessa sitä lisätään esimerkiksi joihinkin karjalanpiirakoihin ja kananugetteihin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...