Liimariisi pitää rakennuksetkin pystyssä

”Legendaarisen kestävyyden” salainen resepti on löytynyt.

torstai 17. kesäkuuta 2010 teksti Kate Ravilious, National Geographic News

Tahmea riisi soveltuu erinomaisesti puikoilla syötäväksi, mutta se myös pitää pystyssä vuosisatojen ikäisiä siltoja, temppeleitä, hautoja ja kaupunginmuureja. Näin kertoo uusi tutkimus, joka paljastaa sekoituksen ”legendaarisen kestävyyden” salaisuuden.

Nanjingin 600-vuotiaan kaupunginmuurin laastin analyysi on vahvistanut sen, että laasti on sekoitettu kalkkikivijauheesta ja riisikeitosta. Kiinalaisessa Zhejiangin yliopistossa työskentelevän Bingjian Zhangin johtaman tutkimuksen mukaan ratkaiseva johtolanka oli amylopektiinin, riisin sisältämän hiilihydraatin, löytyminen laastista.

Historiallisten laastien asiantuntija Sedat Akkurt kirjoittaa sähköpostiviestissään: ”Laasteihin on kautta aikojen lisätty monia erilaisia materiaaleja (esimerkiksi virtsaa, verta ja munaa), joten riisin käyttäminen Kiinassa, suuressa riisimaassa, ei yllätä.”

Tahmea riisi on lyhytjyväinen aasialainen riisilajike, joka paakkuuntuu keitettäessä, ja sitä käytetään Kiinassa sekä makeissa että suolaisissa ruuissa.

Puskutraktorien pysäyttäjä

Tahmean riisin löytyminen ei yllättänyt myöskään Bingjian Zhangin johtamaa ryhmää. Ikivanhojen kirjoitusten perusteella on jo pitkään tiedetty, että riisillä vahvistettua laastia käytettiin Kiinassa jo ainakin 1 500 vuotta sitten, todennäköisesti vielä aiemminkin.

Riisin voima on monin paikoin pitänyt pintansa voimakkaissa maanjäristyksissä ja myöskin ihmisen aiheuttamissa rasituksissa. Esimerkiksi yksi Ming-dynastian aikana (1368–1644) rakennetuista haudoista on ”niin vankka, ettei siihen pystyisi edes puskutraktori”, tutkimuksessa kuvaillaan.

Laastin kestävyyden tarkka selitys on kuitenkin pysynyt pitkään salassa.

Tahmariisilaastin salainen resepti

Ryhmä selvitti kemiallisen analyysin, pyyhkäisyelektronimikroskoopin ja muiden menetelmien avulla, että riisin sisältämän amylopektiinin lisääminen kalkkikiven kalsiumkarbonaattiin synnyttää kalsiumkarbonaattikiteitä, jotka ovat pienempiä kuin tavallisessa laastissa.

Lopputuloksena syntyy tiukempisidoksinen sekoitus, joka sietää erityisen hyvin vettä ja säilyttää muotonsa ajan mittaan paremmin, kertoo tutkimus, joka julkaistiin viime viikon tiistaina Accounts of Chemical Research -julkaisussa.

”Muihin maailman laasteihin verrattuna se on vahvuudeltaan keskinkertainen, mutta kutistumisominaisuuksiltaan se on mielenkiintoinen”, sanoo Izmirin teknologisessa instituutissa työskentelevä Sedat Akkurt.

Tulokset viittaavat myös siihen, että riisivahvisteinen laasti vahvistuu vuosien mittaan, koska laastin tärkeimmät kemialliset reaktiot jatkavat etenemistään. Tutkimuksen kirjoittajat huomauttavat, että tahmariisiä on jo käytetty onnistuneesti viimeaikaisissa entistämiskohteissa, esimerkiksi Kiinan itäosassa sijaitsevan 800-vuotiaan Shouchangin sillan restauroinnissa.

Uusi tutkimus lupailee tuleville restauroinneille entistäkin parempia tuloksia. Konservaattorit voisivat määrittää ryhmän käyttämän menetelmän avulla kussakin rakennuksessa käytetyn laastin tarkan reseptin ja käyttää entisöinnissä tismalleen alkuperäisen kaltaista laastia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...