Menneisyyden katovuodet voivat toistua

Yksi varoittava tarina homogeeniseen ruuanlähteeseen tukeutumisen vaaroista liittyy arkiseen perunaan. Korkealla Perun Andeilla, missä peruna ensiksi domestikoitiin, kasvatetaan yhä tuhansia villin näköisiä lajikkeita. Espanjalaiset laivat toivat juurimukulan 1500-luvun lopulla Eurooppaan, missä siitä tuli 1800-luvun alkuun mennessä luotettava korvaaja viljakasveille etenkin kylmässä ja sateisessa Irlannissa.

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Yksi varoittava tarina homogeeniseen ruuanlähteeseen tukeutumisen vaaroista liittyy arkiseen perunaan. Korkealla Perun Andeilla, missä peruna ensiksi domestikoitiin, kasvatetaan yhä tuhansia villin näköisiä lajikkeita.

Espanjalaiset laivat toivat juurimukulan 1500-luvun lopulla Eurooppaan, missä siitä tuli 1800-luvun alkuun mennessä luotettava korvaaja viljakasveille etenkin kylmässä ja sateisessa Irlannissa.

Irlantilaiset elivätkin pian lähes täysin perunan varassa istuttaen kuitenkin lähinnä yhtä satoisaa lajiketta, Lumperia, jonka geneettinen hauraus kävi kohtalokkaasti ilmi perunamaailman mustaruosteen, Phytophthora infestansin eli perunaruton, edessä.

Tappavan sienen itiöitä alkoi vuonna 1845 levitä ympäri maata, ja lähes kaikki tielle osuneet Lumperit kuolivat. Perunakadosta aiheutunut nälänhätä tappoi tai ajoi kodeistaan miljoonia ihmisiä.

Tämänhetkiset toimet ruuantuotannon lisäämiseksi kehitysmaissa – etenkin Afrikassa, jonka vihreä vallankumous on suurelta osin sivuuttanut – saattavat vain kiihdyttää kasvilajikkeiden ja eläinrotujen häviämistä. Niissä Afrikan kolkissa, joihin on tuotu satoisia siemeniä ja tehokkaita eläinrotuja, tulokset ovat olleet parhaimmillaankin kaksijakoisia.

Esimerkiksi Zimbabwe, Sambia ja Malawi päätyivät uhraamaan suuren osan viljelykasviensa monimuotoisuudesta saadakseen hallituksen ohjelmien tukemia ja avustusjärjestöjen toimittamia satoisia, monokulttuurisia tuontilajikkeita. Pienviljelijät ja paimentolaiset ovat ottaneet paljon velkaa voidakseen maksaa lannoitteita, torjunta-aineita, valkuaisrehuja ja lääkkeitä, joita ilmastolle vieraiden kasvien ja eläinten kasvattaminen edellyttää. He ovat kuin narkomaaneja, jotka ovat koukussa taloudellisesti ja ekologisesti liian kalliiseen paheeseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...