Nollan sekunnin sääntö

Tuttu juttu: ruokaa putoaa lattialle, se poimitaan äkkiä ylös ja syödään pois kuin mitään ei olisi tapahtunut. Näin sovelletaan niin kutsuttua viiden sekunnin sääntöä. Ajatus siitä, että ruokaan tarttuisi bakteereita vasta tietyn lattialla vietetyn sekuntimäärän jälkeen on elintarviketutkimuksen professorin Paul Dawsonin mukaan täyttä höttöä. Hänen tutkimuksensa osoittaa, että salmonella ja muut bakteerit pystyvät elämään kuivilla pinnoilla jopa neljä viikkoa ja tarttumaan ruokaan ensi hipaisulla.

maanantai 12. heinäkuuta 2010

Tuttu juttu: ruokaa putoaa lattialle, se poimitaan äkkiä ylös ja syödään pois kuin mitään ei olisi tapahtunut. Näin sovelletaan niin kutsuttua viiden sekunnin sääntöä. Ajatus siitä, että ruokaan tarttuisi bakteereita vasta tietyn lattialla vietetyn sekuntimäärän jälkeen on elintarviketutkimuksen professorin Paul Dawsonin mukaan täyttä höttöä.

Hänen tutkimuksensa osoittaa, että salmonella ja muut bakteerit pystyvät elämään kuivilla pinnoilla jopa neljä viikkoa ja tarttumaan ruokaan ensi hipaisulla.

Dawson on myös osoittanut, että esimerkiksi saman perunalastun tai vihanneksen dippaaminen kastikkeeseen puraisun jälkeen levittää bakteereita. Siitä ei välttämättä sairastu, mutta tilanne on verrattavissa suutelemiseen.

”Eikä se ole mikään poskisuudelma”, Dawson sanoo.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...