Punaposkiset pallerot

Tomaatti on suositun ja terveelliseksi todetun Välimeren ruokavalion kulmakiviä, vaikka se löysikin tiensä Eurooppaan vasta 1500-luvulla.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Koti Etelä-Amerikan alangoilla

Espanjalaiset konkistadorit toivat Etelä-Amerikan läntisillä alangoilla kasvanutta kasvista mukanaan kotimaahansa, mistä se levisi Italiaan ja muualle Eurooppaan. Tomaatti (Solanum lycopersicum) kuuluu koisokasvien sukuun, jonka muita tuttuja jäseniä ovat esimerkiksi peruna ja paprika.

Tomaatti tuli Eurooppaan koristekasvina

Ensimmäiset Eurooppaan tuodut tomaattilajikkeet olivat tiettävästi keltaisia, ja siksi tomaatti on italiaksi pomodoro eli ”kultainen omena”.

Sitä ei kuitenkaan tuotu valtameren yli gastronomisista syistä vaan koristekasviksi, jota arveltiin kirkkaiden väriensä vuoksi myrkylliseksi, kenties jopa syöpää aiheuttavaksi.

Se löysi kunnolla tiensä eteläeurooppalaisiin ruokapöytiin 1700-luvulla, ja Suomeen se saapui vasta 1870-luvulla. Sittemmin tomaattia on alettu pitää varsin terveellisenä, koska se sisältää muun muassa lykopeenia ja paljon C-vitamiinia.

Koko maailman kasvi

Tomaatteja viljellään ympäri maailmaa, ja Suomessa se on kasvihuonevihannestuotannon ykkönen. Viime vuonna kaupallinen kotimainen sato oli 38 miljoonaa kiloa. Etelämpänä etenkin Italiassa ja Espanjassa tomaatteja voidaan kasvattaa myös ulkona kesäkuusta syyskuulle, ja valikoima on paljon täkäläistä runsaampi ja monimuotoisempi.

Monimuotoisuus harrastelijoiden vastuulla

Tuottoisuuteen keskittyvä tehomaatalous on tehnyt hallaa sekä tomaatin biologiselle monimuotoisuudelle että sen ravintoarvoille. Käynnissä on myös ankara väittely siitä, missä määrin torjunta- aineet ja geenimuuntelu ovat vaikuttaneet tomaattien laatuun.

On selvää, että tehomaatalous on standardisoinut tomaattilajikkeita, ja monimuotoisuuden vaaliminen on jäänyt pitkälti pienviljelijöiden, harrastelijoiden ja espanjalaisten ituplasmapankkien harteille.

Ne ovat toistaiseksi onnistuneet säilyttämään laajan valikoiman siemeniä ja niiden mukana geneettistä monimuotoisuutta. Niiden ansiosta me saammekin yhä nauttia tomaattisten makujen sinfoniasta – toivottavasti valikoima varjeltuu tulevillekin sukupolville!

Tomaatintuottajat

Maailman suurimpien tomaatintuottajamaiden satomäärät v. 2012. Miljoonaa tonnia: Kiina: 50,1 Intia: 17,5 USA: 13,2 Turkki: 11,3 Egypti: 8,6 Iran: 6 Italia: 5,1 Espanja: 4 Brasilia: 3,8 Meksiko: 3,4

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...