Quinoa valtaa maailmaa

Quinoan suosio kasvaa huimaa vauhtia. Ravinteikas kasvi on peräisin Andien vuoristosta.

tiistai 11. maaliskuuta 2014

Titicacajärven tienoolta peräisin oleva savikkalaji palveli Perussa ja Boliviassa tärkeänä ruokakasvina vuosituhansien ajan, ja viime vuosikymmeninä muukin maailma on innostunut ravinteikkaista ja gluteenittomista siemenistä. Andien quinoantuotanto kasvoi 20 000 tonnista peräti 80 000 tonniin vuosina 1990–2011.

Suuri kysyntä Quinoan (kinoa, kvinoa) suosio kasvaa vauhdilla pitkin maailmaa. Viljelijät huhkivat kattaakseen kysynnän, ja lajin kotiseudulla kaikilla ei enää ole varaa ostaa quinoaa, koska sen hinta on pilvissä.

Viljelyä jo Suomessakin Kasvin suosio on saanut myös muun maailman kiinnostumaan quinoasta, ja tätä nykyä sitä viljellään jo yli 50 maassa – myös Suomessa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on onnistunut kehittämään Lounais-Suomen oloihin sopivan lajikkeen.

Lajikkeita eri ilmastoihin Kasvinjalostaja Kevin Murphy Washingtonin osavaltionyliopistosta sanoo, että tavoitteena on kehittää runsas lajikekirjo. "Quinoalajikkeita on satoja, ja haluamme luoda ihanteelliset lajikkeet erilaisiin ilmastoihin."

Ratkaisu maailman nälkäongelmaan? Tärkeimmät quinoantuottajat ovat yhä Bolivia, Peru ja Ecuador, missä jalostustyön toivotaan palauttavan quinoan myös paikallisten saataville. YK taas toivoo, että quinoan korkea proteiinipitoisuus auttaisi ratkomaan Afrikan nälkäongelmia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...