Ranska kieltää supermarkettien ruokahävikin

Ranska on ensimmäisenä maana maailmassa säätänyt lain, joka kieltää maan supermarketteja ja elintarviketuottajia heittämästä ruokaa roskiin.

tiistai 9. helmikuuta 2016 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Enemmän leipää ja viiniä kaikille!

Ranska on maailman ensimmäisenä maana säätänyt lain, joka kieltää supermarketteja hävittämästä elintarvikkeita, jotka ovat aiemmin päätyneet roska-astiaan viimeisen myyntipäivän lähestyessä.

Laki, jonka Ranskan parlamentti hyväksyi yksimielisesti 7. helmikuuta, pakottaa maan isot supermarkettiketjut joko lahjoittamaan myymättä jääneet elintarvikkeet hyväntekeväisyysjärjestöille tai lähettämään ne kompostoitavaksi.

Mikäli supermarketit rikkovat uutta lakia, vastuuhenkilöt voivat saada jopa 70 000 euron sakot tai vankilatuomion.

1,3 miljardia tonnia ruokaa heitetään roskiin

Ranskassa heitetään vuosittain 7,1 miljoonaa tonnia ruokaa roskiin, mutta se ei suinkaan ole Euroopan ainoa maa, jossa ruokaa haaskataan.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan EU-maiden vuotuisen ruokahävikin määrä on yhteensä 89 miljoonaa tonnia.

Maailmanlaajuisesti määrä on huimaavat 1,3 miljardia tonnia vuodessa. Sillä voitaisiin ruokkia 3 miljardia ihmistä.

ISO TEEMA: RUOKAA KAIKILLE!

”Taistelu on vasta alkanut”

Ruokahävikin kieltävän uuden lain voimaantulo on voitto ruohonjuuritason liikkeelle, joka on vuosien ajan painostanut poliitikoita tekemään jotain maan massiiviselle ruokahävikille.

Yksi liikkeen edustajista on paikallispoliitikko ja aktivisti Arash Derambarsh, joka alkoi viime vuonna kerätä allekirjoituksia ”10 miljoonaa ranskalaista ei halua mennä nälkäisenä nukkumaan” -aloitteelle.

Hänelle uusi laki ei kuitenkaan merkitse sitä, että nyt voisi jäädä laakereilleen lepäämään.

”Taistelu on vasta alkanut. Seuraavaksi meidän on ryhdyttävä vähentämään ravintoloiden, leipomoiden sekä koulu- ja työpaikkaruokaloiden ruokahävikkiä”, Derambarsh toteaa brittilehti The Guardianille.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...