Red Bullia ja Budweiseria kaikkialla

30 kilometrin matka Tsachukaan, Nubgangin solan juuren paimentolaisleiriin, vie viisi selkärankaa koettelevaa tuntia. Kuskimme rakentavat pienen nuotion, ja kuivasta jakinlihasta sekä jakinvoiteestä koostuvan lounaan jälkeen lähdemme Suen kanssa jalan kohti kuuluisaa solaa.

torstai 3. kesäkuuta 2010

30 kilometrin matka Tsachukaan, Nubgangin solan juuren paimentolaisleiriin, vie viisi selkärankaa koettelevaa tuntia. Kuskimme rakentavat pienen nuotion, ja kuivasta jakinlihasta sekä jakinvoiteestä koostuvan lounaan jälkeen lähdemme Suen kanssa jalan kohti kuuluisaa solaa.

Iloksemme muinainen reitti erottuu maasta varsin hyvin. Se kiertelee pitkin pitkäsarvisten, tummakarvaisten jakkien täplittämiä niittyjä. Kahden tunnin rankan nousun jälkeen ohitamme kaksi safiirinsinisenä kimmeltävää vuoristojärveä. Niiden jälkeen kaikki vihreä katoaa ja maisema on silkkaa kiveä ja taivasta. Teetä kuljettavat muulikaravaanit lakkasivat kulkemasta tämän solan kautta puoli vuosisataa sitten, mutta polku on yhä tallella – pidettiinhän sitä kunnossa tuhat vuotta siirtelemällä lohkareita ja rakentamalla kivisiä portaita. Kiemurtelemme pengerrettyä polkua aina solaan asti.

Satulan muotoinen Nubgangin sola on autioitunut. Tuulessa lepattavat rukousliput ovat kuluneet ohuiksi ja kiviröykkiöiden päälle laitetut luut ovat kalvenneet valkoisiksi. Huomaan Suen tähyilevän, jatkuuko kauppareitti seuraavaan laaksoon. ”Erotatko sen?” hän kysyy. Kyllä vain. Mielikuvituksessani näen sadan eläimen muulikaravaanin tarpovan meitä kohti, pölyn pyörivän niiden kavioiden ympärillä, teekuormien vaappuvan puolelta toiselle ja ratsastajien tarkkailevan ympäristöä Nubgangin solassa vaanivien rosvojen varalta.

Moottoripyöräilijämme ovat odottamassa, kun palaamme solasta seuraavana aamuna. Hyppäämme satulaan ja lähdemme pitkälle matkalle alas jäisiä laaksoja. Puolen päivän tienoilla pysähdymme kahden mustan, siistien jakinlantakasojen ympäröimän paimentolaisteltan luo. Kummastakin roikkuu iso aurinkopaneeli, ja nurmikolla seisoo yksi avolava-auto, yksi Land Cruiser ja kaksi moottoripyörää. Paimentolaiset kutsuvat meidät sisään ja tarjoavat polttavan kuumaa jakinvoiteetä.

Teltan sisällä iäkäs nainen pyörittää rukousmyllyä ja mumisee mantroja, ja muutama keski-ikäinen mies istuu paksuilla tiibetiläismatoilla. Kysyn miehiltä elekielen ja sanakirjan avulla, miten heillä on varaa ajoneuvoihinsa. He virnistävät villisti, mutta keskustelu rönsyilee muihin aiheisiin. Kun olemme tehneet selvää valtavista vihanneksilla ja jakinlihalla ryyditetyistä riisikulhollisista, perheen pää vetää esiin sinisen metallirasian, avaa sen lukon, keplottelee kannen auki ja viittoo meitä katsomaan. Rasiassa on satoja kuolleita toukkia.

”Yartsa gompo”, isäntämme sanoo ylpeyttä uhkuen. Hän selittää, että kustakin kuivuneesta toukasta saa kolmesta kuuteen euroa. Lukollisessa sinisessä rasiassa on monen tuhannen euron edestä kuolleita toukkia. Yartsa gompo – kiinaksi chong cao – on loissienen vaivaama juuriperhostoukka, jota tavataan vain yli kolmen kilometrin korkeudessa kasvavilla ruohostomailla. Loissieni tappaa toukan ja käyttää sen ruumiin ravinnokseen.

Tiibetiläispaimentolaiset poimivat toukkia jakkiniityiltään joka kevät. Alle kolmesenttimetrisiä, punertavia, hammastikun muotoisia yartsa gompoja on hyvin vaikea havaita – mutta toukat ovat arvokkaampia kuin kaikki paimentolaisten jakit yhteensä.

Pitkin Aasiaa toimivissa kiinalaisissa lääkekaupoissa chong cao -toukkia myydään yleislääkkeeksi mm. tulehduksiin, väsymykseen, nuhaan ja syöpäänkin. Laadukkaimmat toukat saattavat maksaa lähes 60 euroa grammalta, eli noin kaksi kertaa niin paljon kuin kulta.

Kun ajamme pois pitkin ylänkömaita, vanhan Teehevostien tienoilla nykyisin käytävän kaupan ironisuus iskee tajuntaani. Tiibetiläiset eivät enää ratsasta, eikä tee ole enää Tiibetin kaupunkilaisten suosikkijuomaa. Länteen vyöryy kenkiä, televisiota ja leivänpaahtimia pitkin muinaista kauppareittiä, mutta itäänkin viedään jotain. Tämän päivän kiinalaiset ovat valmiita maksamaan taikatoukista yhtä korkeaa hintaa kuin muinoin voittamattomista hevosista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...