Riisi on tärkein ravinnonlähde yli puolelle maapallon väestöstä, ja sen kysyntä kasvaa edelleen.
Koska maa ja vesi ovat käymässä vähiin, lisätuotantoa on etsittävä kasteltujen riisipeltojen sijaan kuivemmilta pelloilta, joiden sadot ovat yleensä pienemmät. Nyt tutkijat pyrkivät perinteisellä risteytysmenetelmällä jalostamaan riisistä satoisampia lajikkeita kuivanmaan käyttöön. Myös riisin yhteyttämisprosessia pyritään muokkaamaan geneettisesti, jotta jyvät kasvaisivat nopeammin ja isommiksi.
Uusien lajikkeiden ansiosta riisiä voi kasvattaa kylmemmillä ja kuivemmilla alueilla sekä soisilla alangoilla. Esimerkiksi Etiopiassa riisintuotanto on kasvanut niiden ansiosta 15 460 tonnista 887 400 tonniin vain viidessä vuodessa.
Australiassa on nyt risteytetty modernista ja vanhasta vehnästä suolaa sietävämpi lajike. Keinokastelu nostaa maan suolapitoisuutta, ja suola haitttaa yhteyttämistä. Uusi vehnälajike on parantanut Australian suolaisten maiden vehnäsatoja 25 prosenttia.