Ruokahävikki: 1,3 miljardia tonnia ruokaa menee vuosittain hukkaan

Kaikesta maailmassa vuosittain tuotetusta ruuasta kolmasosa – joka riittäisi ruokkimaan 3 miljardia ihmistä – päätyy roskiin.

maanantai 18. elokuuta 2014 teksti Elizabeth Royte

Ruokahävikki aiheuttaa ilmasto-ongelmia

Ruokahävikki ei käy kalliiksi vain perheille (nelihenkinen perhe viskaa ruokaa roskiin keskimäärin viidensadan euron arvosta vuosittain). Sen lisäksi ruokahävikki myös pahentaa ilmastotilannetta:

Jos globaali ruokahävikki olisi valtio, se olisi Kiinan ja Yhdysvaltain jälkeen maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja.

Hävikkiä voi vähentää

Kehitysmaissa suurin osa hävikistä syntyy tuotannossa, sadonkorjuun jälkeen ja jalostusvaiheessa. Jäähdytyksellä, pakkauksilla ja paremmilla kuljetustavoilla on suuri merkitys hävikin kannalta, ja jo pienillä parannuksilla esimerkiksi hukkaan menevien tomaattien osuus on saatu Afganistanissa pudotettua 50 prosentista viiteen.

Teollisuusmaissa suurin hävikki syntyy jälleenmyynti- ja kuluttajaportaassa, ja niissä taloudelliset näkökohdat voivat estää yksinkertaiset ratkaisut. Marketin näkökulmasta saattaa olla taloudellisesti kannattavampaa heittää ylijäämäomenat pois kuin myydä niitä alennuksella, koska muuten täysihintaisten omenien menekki heikkenisi.

Ruokahävikki on loukkaus nälkäisiä kohtaan

Liiallisen ruuan määrä ei kuitenkaan ole vain rikkaiden ongelma, koska maapallolla ei ole siihen enää varaa. Se käy kaikilla mittareilla liian kalliiksi ja se on myös loukkaus niitä ihmisiä kohtaan, joilla ei ole kylliksi syötävää.

Lue artikkeli: Hävikin kova hinta

Lue National Geographicin numerossa 8/2014 ilmestynyt artikkeli hävikkiasenteiden muuttumisesta ja helpoista keinoista vaikuttaa hävikin määrään tästä:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...