Ruokahävikki: Ruokaa menee roskiin!

Tiesitkö, että 24 % kaikesta ruoan tarjoamasta energiasta menee hukkaan? Ja että Italiassa vuosittain roskiin menevällä ruoalla voitaisin ruokkia koko Etiopian aliravittu väestö. Tähän on koottu lukuja, jotka kertovat, kuinka suurta ruokahävikki on.

tiistai 12. elokuuta 2014

Suuri osa maapallolla tuotettavasta ruuasta jää syömättä ja heitetään pois. Hävikkiä syntyy ruokaketjun eri tasoilla, ja sillä on laajamittaisia vaikutuksia niin ilmastolle ja paikallisyhteisöille kuin yksittäisten kuluttajien kukkarollekin. Ruokahävikiksi lasketaan ruoka, joka heitetään pois, vaikka se olisi ihmisravinnoksi kelpaavaa. Sellaista ovat esimerkiksi lautaselle jääneet ateriantähteet tai se osa jugurtista, joka ei suostu tulemaan ulos purkista.

Piilohävikki

Ruokaa haaskaantuu vuoden mittaan tonnikaupalla myös siksi, että sitä ostetaan liikaa tai ei syödä ennen kuin se menee vanhaksi. Kokonaishävikkiin täytyy kuitenkin laskea myös ne kasvit ja eläimet, joista olisi voinut tulla ihmisravintoa, mikäli ne olisi käsitelty ja hyödynnetty optimaalisesti koko tuottajalta kuluttajalle yltävän tuotantoketjun ajan.

Elintarviketuotannon sivutuotteet, jotka eivät sovellu ihmisravinnoksi lainkaan, voitaisiin nekin käyttää paremmin hyödyksi esimerkiksi bussien tai muiden liikennevälineiden biokaasupolttoaineena.

Kiinnitä huomiota ruokahävikkiin

Pohjoismaiden ministerineuvoston julkaisema Älä heitä ruokaa roskiin -opas neuvoo käytännön esimerkkien kautta, kuinka suurtaloudet voivat ehkäistä ja vähentää ruokahävikkiä ja säästää samalla sekä ympäristöä että selvää rahaa. Opas on vapaasti ladattavissa Internetissä.

Vuotuinen ruokahävikki henkeä kohden riippuu kotitalouden koosta:

Mitä pienempi kotitalous, sitä suurempi hävikki, ja tällaisia lukemia on saatu Tanskassa. Yhä useampi asuu yksin, ja sinkut toivoisivat pienempiä pakkauksia.

Tiesitkö?

  • Ranskan vuotuisella hävikillä ruokkisi koko Kongon demokraattisen tasavallan.
  • EU:ssa heitetään pois 3 miljoonaa tonnia leipää vuodessa eli Espanjan kokonaiskulutuksen verran.
  • Italian vuotuinen hävikki riittäisi ruokkimaan kaikki Etiopian aliravitut ihmiset.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...