Siemenetön tomaatti ei kaipaa mehiläisiä

Japanilaistutkijat ovat kehittäneet tomaattilajikkeen, joka on siemenetön eikä vaadi pölytystä. Lajike ei tosin ole vielä syötävä, joten jalostustyötä jatketaan.

tiistai 12. elokuuta 2014

Tomaatteja viljellään hedelmien (jotka ovat oikeastaan marjoja) saamiseksi, mutta kasvi ei tuota niitä ilman pölytystä. Useimmiten pölytyksestä huolehtivat mehiläiset ja muut hyönteiset, mutta ne eivät ole aktiivisia ympäri vuoden, joten pölytys voi jäädä viljelijän harteille.

Siitä vaivasta saatetaan kuitenkin pian päästä eroon, sillä japanilaisessa Tsukuban yliopistossa on kehitetty tomaatti, jota ei tarvitse pölyttää. Uudenlaisen tomaatin hedelmät kehittyvät jo kukinnan aikana (katso kuva), eikä niissä ole ollenkaan siemeniä.

Siemenetön tomaatti

Nämä tomaatit eivät tosin ole syömäkelpoisia, sillä ne on jalostettu koristekasvista. "Jos onnistumme risteyttämään syömäkelpoisen tomaatin tämän uuden tomaatin kanssa, kykenemme tuottamaan ruokatomaatteja ilman pölytystä", sanoo professori Hiroshi Ezura Tsukuban yliopistosta.

Kaupoista on jo pitkään saanut siemenettömiä viinirypäleitä ja mandariineja; pian niiden seuraan saattavat liittyä siemenettömät tomaatit ja sitten kenties paprikat ja munakoisot.

Tältä siemenetön tomaatti näyttää

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...